A kormány hurráoptimizmusa és a számok

Kinőjük a hiányt, az államadósságot, a válságot, ígérte a kormány, ám egyre inkább úgy néz ki, a kormányzati hurráoptimizmus kevésnek bizonyul. A magyar gazdaság bővülése nemhogy az 5-6 százalékos tartományt nem éri el, de még az eddig visszafogottnak mondott 3 százaléknak is búcsút kell intenie.

Nemcsak minket forráztak le tegnap a rossz hírrel, Európa-szerte elkeserítő GDP-adatok láttak napvilágot. Mi főleg a németekre figyelünk, oda megy kivitelünk egy jelentős része, de persze fél szemmel a régiónk országait is lessük, nem utolsósorban az évszázados versengés részeként. Amit látunk, az nem ad okot örömre. Németország épp most torpant meg, amikor nekünk igazán nagy szükségünk volna a vásárlóerejükre. A térségbeli társak viszont kisebbet fékeznek, mint mi.

Az adat egyebek közt arra figyelmeztet, hogy nem tudjuk elszigetelni magunkat a világtól, a kormány különutas politikája önmagában semmiképpen sem tudja megteremteni a konszolidáció feltételeit. Erre jöhettek rá a gazdaságpolitikáért felelős tárcánál is, ahol sokáig tartó ködösítés után tegnap – az utolsók közt – végre fel- és beismerték, hogy a tavasszal kijelölt makropályán nem tud végigmenni az ország.

A reveláció azonban nem újította meg gyökeresen a kormány gondolkodását, a jövő évi büdzsét épp ezekben a hetekben összerakó Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint a vártnál alacsonyabb GDP nem veszélyezteti a 2011-re vállalt hiánycél teljesítését. Bizonyítékként a stabilitási tartalék végleges elvonását jelölték meg, ami kétségtelenül hozzájárul a költségvetési egyensúly javításához, csakhogy ezzel még nincs kipipálva a feladat.

A PPP-szerződések kivásárlása, a közlekedési cégek konszolidációja, illetve az elmaradó adóbevételek miatt már eddig is kétséges volt a deficitcél tarthatósága, és most még csak tovább szaporodtak a kockázatok.

Ráadásul a feladat java még hátravan, a súlyosabb hatásokkal a 2012-es költségvetésnek kell megbirkóznia. Az amúgy is feszített büdzséből – a nyugdíjvagyonnal nem lehet már számolni – kellene majd kifacsarni még némi tartalékot. Nem lepődnénk meg, ha ősszel, az adótörvények tárgyalásakor kiderülne, hogy az szja-rendszerben végrehajtják mindazt a változtatást, ami bevételt hoz a büdzsének (például az adójóváírás csökkentésével), viszont kesztyűs kézzel igazítanának azon, ami adók kieséséhez vezet (ilyen a szuperbruttó).

Forró ősz vár a kormányra, ez már biztos. Nemcsak a szakszervezetek ez idő tájt megszokott költségvetési izmozásai miatt – amelyek a bértárgyalások formai keretének újraszabása miatt egyébként is ingerültebbek lesznek a korábbiaknál –, hanem mert eljön a második éve a Fidesz-kormánynak, amely a ciklus feléhez közeledve sem tud majd felmutatni teljesített ígéreteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.