A júniusi adat nem ad okot optimizmusra

Kellemetlen élményt okozott a júniusi ipari termelési adat. A volumen az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, igaz munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal nőtt.

A termelés az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,6 százalékkal visszaesett – tette közzé a KSH.

Termelésének és exportértékesítésének alakulásában az enyhülő külpiaci kereslet, valamint a bázisés a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik, előbbi ugyanakkor egyáltalán nem nevezhető megnyugtatónak, hiszen tudvalévő, hogy amagyar gazdaságot – a gyenge és szűkülő belső fogyasztás miatt – alapve tően a külső kereslet húzta. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,8 százalékkal nőtt.

A másik meghatározó alág, a teljes ág exportjának közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kiviteli volumene viszont nagymértékben, 26 százalékkal zuhant. Tavaly júniusban ugyanakkor a termelésben 15,7, az exportban 22,9 százalékos volumennövekedésről adott számot a Központi Statisztikai Hivatal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.