Vízparti nyári válság

Megtépázta a balatoni idegenforgalmi főszezont az elmúlt hetek hideg, esős, szeles időjárása.

 A megkérdezett szállásadók szerint „több száz, talán több ezer” család is a tervezettnél hamarabb utazott haza, ráadásul sokan voltak, akik a meteorológiai előrejelzések alapján már el sem mentek a Balatonhoz, inkább lemondták a szállást, veszni hagyták a foglalót. Egy házkiadással foglalkozó vállalkozótól tudjuk: nem egy olyan ügyfele volt, aki az utolsó pillanatban szervezte át nyaralását, s a tíznapos balatoni vakáció helyett inkább rövidebb adriai útra váltott. Hasonló a helyzet a kempingekben is, a megkérdezett üzemeltetők öt-tíz százalékos visszaesésről számoltak be.

Nem csak a szállásadók panaszkodnak a rossz idő miatt elapadt forgalomra. A strandüzemeltetők például – miként Balázs Árpád siófoki polgármester fogalmazott – gazdasági válsághelyzetbe kerültek. Nem csoda: az elmúlt hetekben alig volt fürdőzésre, strandolásra alkalmas idő. Ágoston Ferenc, a balatonfüredi strandokat működtető önkormányzati cég, a Probio Zrt. illetékese azt közölte, hogy még a tavalyi nem túl erős szezonhoz képest is 18-20 százalékos elmaradásban vannak, ezt pedig már akkor sem tudják behozni, ha augusztusban tartós kánikula lenne.Ahogy a strandüzemeltetők, úgy a vízpart közelében lévő büfések sem lehetnek elégedettek, a megkérdezett vállalkozók kivétel nélkül panaszkodtak.

A forgalomcsökkenésről sokat elárul az is, hogy van, ahol áremeléssel próbálják ellensúlyozni a visszaesést – találtunk olyan büfést, aki egy hónapja még 550 forintért kínálta a sajtos-tejfölös lángost, ma már azonban 600 forintot kér érte. A Balatoni Hajózási Zrt.-nél is jókora visszaesés érzékelhető, bár a júliusi összesítések még nem készültek el – mondta érdeklődésünkre Kapócs Ferenc, a társaság kereskedelmi vezetője, aki a múlt évihez képest ötszázalékosra becsüli a forgalomcsökkenést.

Noha a balatoni vállalkozók többségének súlyos érvágást jelent a hideg nyár, tény az is: vannak, akiknek éppen ez hozott üzleti sikereket. Információink szerint a siófoki Galérius fürdőben például szinte végig telt ház volt, és nem panaszkodhatnak a nagyobb városokban az éttermek, boltok tulajdonosai sem, hiszen a rossz időben sokan a strandok helyett náluk töltik a vakációjukat.

A Balatonnál nemcsak az időjárás kiszámíthatatlan, a tavat körülölelő idegenforgalmi piacon is változások álltak be. Kiszállt az egykor nagy terveket szövögető SCD Group, helyébe pedig egy olyan kft. lép, amelynek vezetője, Nagy Gábor a céges múltja alapján valószínűleg nem rendelkezik elegendő forrással egy ekkora üzlet megszerzéséhez. Lapunk elérte a cégvezetőt, akiről kiderült, hogy más befektetőkkel dolgozik együtt, akik őt „megkeresték”. A Balaton partján egyébként nem nagyon siratják az SCD-t, sok polgármester felrója, hogy ígérgetéseken kívül nem sok minden történt a településeken. Az új befektetők friss ígérete úgy szól, hogy egyben tartják a HunguestHotels vételi op ció ját is tulajdonló cégportfóliót, ám a fejlesztésekről csak azt követően döntenek, hogy átvizsgálták a megvett csomagot. Nagy Gábor abban bízik, hogy a válság elmúlta után akár a fejlesztések nélkül is többet érhet majd a friss szerzeményük.

Ígéret maradt a tó: a júliusi szeleken kívül a befektetői hangulat is megtépázta
Ígéret maradt a tó: a júliusi szeleken kívül a befektetői hangulat is megtépázta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.