Tízmilliókra perelik Abramovicsot

Eljárás indult Borisz Abramovics, a Malév egykori résztulajdonosa ellen. A céget korábban finanszírozó Vnyesekonombank (VEB) által kezdeményezett eljárás az egyik moszkvai kerületi bíróságon kedden kezdődött –a jelenleg Magyarországon élő üzletember távollétében.

A Vnyedomosztyi című lap szerint a bank 29,3 millió dolláros hitelt, valamint annak járulékos költségeit – összesen 40,5 millió dollárt – követel Abramovicstól. Annak idején a VEB biztosította az Abramovics 49 százalékos tulajdonában lévő Airbridge számára a Malév-privatizációhoz szükséges forrásokat, később pedig több részletben hitelezte is a légitársaságot.

Az Airbridge – amely Abramovics tönkremenetele után a VEB tulajdonába került – tulajdonrésze a Malévben 2010 már ciu sában öt százalékra csökkent, a fennmaradó rész a magyar államé lett annak fejében, hogy vállalta a csőd szélén táncoló légitársaság azonnali finanszírozását és tőkejuttatását.

Úgy tudjuk, az orosz–magyar gazdasági kapcsolatok egyik kulcskérdése a VEB Malévhoz kapcsolódó hiteleinek megtérülése. Jelenlegi számítások szerint a VEB 110 millió euróra teszi a Malévba fektetett pénzét –ezt szeretné valahogyan visszakapni. Az, hogy a VEB most orosz bíróságon kíván elégtételt venni, utalhat arra is, hogy valamelyest közeledtek az álláspontok a magyar és az orosz fél között, s a bank elfogadta, hogy hitelei egy részét nem a Malév jelenlegi tulajdonosán, a magyar államon kell behajtania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.