Nem siratják az SCD-t a Balatonnál

Az SCD 2007 januárjában jelentette be, hogy összesen mintegy százmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a Balatonnál: 17 településen 24 beruházás megvalósítását tűzte ki célul.

Szállodák, konferencia- és egészségturizmust kiszolgáló létesítmények, szórakoztatóparkok, horgász-, valamint ökofalu építését ígérték. Kezdetben még arról szóltak a hírek, hogy 2007 végén elkezdődik a munka, ám a beruházásoknak azóta sincs nyoma. Noha a jelentős csúszás miatt a térség polgármesterei egy ideje már óvatosan nyilatkoztak az SCD tervezett fejlesztéseiről, most mégis meglepetést keltett az, hogy kivonul a régióból a társaság.

Siófok polgármestere, Balázs Árpád (Fidesz) például így kommentálta a cégcsoport döntését: „Bár túl sokat nem tett eddig az SCD, eddig biztosak voltunk abban, hogy szándékaik komolyak, s a gazdasági helyzet javulása nyomán előbb-utóbb belevágnak az ígért fejlesztésekbe. Emiatt némiképp váratlanul ért minket a keddi hír, s csak abban reménykedhetünk, hogy az új, számunkra még ismeretlen tulajdonos végül valóra váltja a nagyszabású terveket.”

Bóka István, Füred fideszes polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke is a sajtóból értesült az SCD döntéséről, most tájékozódnak. Bóka szerint ugyanakkor benne volt a levegőben, hogy valami történni fog. Mint mondta, az eddigi csúszásokra az SCD-nek mindig volt hihető, elfogadható magyarázata – előbb a jogi akadályok leküzdése, aztán a hitelpiaci nehézségek –, ám akkor is tény marad az, hogy évek óta nem történt érdemi előrelépés. A BFT elnöke reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megismerhetik az új tulajdonost, valamint szándékait, s nem kell letenniük a balatoni idegenforgalom számára fontos beruházásokról.

Bár a tónál inkább meglepetést keltett az SCD kivonulása, van, ahol ezt kifejezetten jó hírnek, előrelépésnek tekintik. Például Balatonberényben, ahová horgászfalut álmodott az SCD. A déli parti településen az egykori Siotour-kemping területén alakítottak volna ki egy kisebb tavat, majd harminc nádtetejű házat és egy csatornát, amelyen kifuthatnak a nyílt vízre a horgászcsónakok. Egyelőre azonban nyoma sincs mindennek. Horváth László, a község független polgármestere épp ezért mondta azt, hogy akár kedvező fordulatot is jelenthet az SCD távozása. Mint fogalmazott, az már régóta világos számukra, hogy a társaságnak nincs pénze a beígért fejlesztésekre, most viszont bizakodnak, mert „az új tulajdonos aligha vásárolt volna ennyi balatoni ingatlant, ha pénze és szándéka sem lenne azok fejlesztésére.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.