Hírzárlat és kirúgások a vidékfejlesztési tárcánál

A vetőmagszakma tudomásul vette, hogy Magyarország hosszú távon fenn kívánja tartani GMO-mentes státuszát – mondta a Népszabadságnak Ruthner Szabolcs, a Vetőmag Szövetség és Terméktanács ügyvezető igazgatója, ám a szervezet egyes tagjai mintha más véleményen lennének.

E vetőmag-forgalmazók ugyanis abban bíznak, hogy háttéralkuk révén enyhülhet a – szerintük felesleges – szigor. Nem csinálnak belőle titkot: ha nemzetközi mércével mérve nem lesz elfogadható a magyar vetőmagés GMO-szabályozás (ami most a teljes tiltásból áll), akkor nem elképzelhetetlen, hogy kivonulnak.

Ez főként a nagy nemzetközi cégek, a GMO-botrányban is érintett Pioneer és a Monsanto esetében jelentene nagy piaci fordulatot (igaz, termékeik a környező EU-tagállamokból ugyanúgy beszerezhetők és legálisan behozhatók). Több nemzetközi cégcsoport regionális termelési és logisztikai központként működik nálunk, a vetőmagexport döntő részét is e vállalkozások bonyolítják.

A magyar GMO-botrány fejleményeit figyelők számára világos, hogy az agrártárca igyekszik megúszni a hirtelen hozott hibás döntés következményeit. Mára ugyanis kiderült, hogy mintegy tízmilliárdos lehet a szennyezett vetőmag hírére elrendelt vetés és termés megsemmisítése miatti kártalanítás összege. Ennek megfizetésére az állam kötelezettséget vállalt, azzal, hogy majd az összeget visszaperli a vétkesnek kikiáltott Monsanto és Pioneer világcégektől.

Csakhogy e két cég – más-más okok miatt, de – perli a magyar államot, álláspontjuk szerint ugyanis alaptalanul hozták őket rossz hírbe, amivel anyagi veszteséget is szenvedhetnek.

A vetőmagos cégek állítják, szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO-tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, illetve a hasonló állásponton lévő államokba. A Pioneernél olyan szabályok vannak, melyek alapján a GMO-magot használó gazdának szigorú elszámolási kötelezettsége van. Így az sem fordulhat elő, hogy legálisan egy másik országba szállíthassák a magot.

A baj inkább az, hogy Magyarországon nincs olyan akkreditált laboratórium, amelyben az esetleges kontrollvizsgálatokat a vetés megkezdése előtt elvégezhetnék – ezen a helyzeten a szakminisztérium igyekszik változtatni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben. Eddig, ha szakértői nyilatkoztak, általában a hazai vetőmag fontosságáról beszélnek. De a mostani eset elintézésének módjáról bizonyára vannak más vélemények is. Agrárberkekben úgy tudják, hogy ez áll négy, kulcsfontosságú területet irányító minisztériumi főosztályvezető felmentése mögött is (erről egy hete írtunk). A tárca „belügynek” minősítette az esetet.

Hektáronként 360 ezer forint

A kormány szerdai döntése értelmében a génmódosított szervezetekkel szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kaphatnak az államtól.

A kabinet a kárfedező juttatást az elmúlt évek átlagos terméséből és a termények átlagárából számította ki. A károsult gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket, amelyeket a kormány november végéig bírál el, és decemberben fizetik ki az összegeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.