Akit felkértek az év üzletére

– A Turisztika Hungária (TH) Kft. mögött kizárólag hazai befektetők állnak, de nevekről nincs felhatalmazásom nyilatkozni – mondta a Népszabadságnak Nagy Gábor, az SCD-csoport balatoni portfólióját megvásárló vállalat ügyvezető igazgatója.

Mint ismert, Jászai Gellért, az SCD első embere a hét elején jelentette be egy az index.hu-nak adott interjúban, hogy a Balatontourist Zrt. kivételével értékesíti a sármelléki repülőteret, a Balaton-fejlesztési Programot, valamint a Magyar Turisztikai Holding (MTH) Zrt.-t is, amely bírja a Hunguest Hotels vételi opcióját. Az SCD vezetője akkor mindössze annyit jegyzett meg, hogy a vevő egy bizonyos Turisztika Hungária (TH) Kft., amelyet Nagy Gábor vezet, de semmi több információt nem adott.

A vevő cégnek nincs nagy múltja. Kicsi sem. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csak múlt csütörtökön jegyezte be, ezért nem lehetett még találkozni a nevével a Cégközlönyben, legfeljebb a minisztérium online információs rendszerében. Nagy Gábort a cég székhelyéül bejelentett zalaegerszegi Ady Endre utca 4. szám alatt nem találtuk meg, de az ottaniak sem nagyon tudtak az immár Magyarország legértékesebb turisztikai portfóliójával rendelkező cégről.

A vállalkozó neve ellenben nem ismeretlen a cégvilágban, annak is a dunántúli szegletében. Személye jó néhány ingatlanipari és ingatlanpiaci vállalkozáshoz köthető, valamint a kővágószőlősi Pannova Ipari Park működtetését és a betelepült vállalkozások teljes körű kiszolgálását végző Strabil Kft. cégpapírjain is olvasható a neve. E cégek forgalmi és eredményadatai alapján nyilvánvaló, hogy Nagy Gábornak aligha állt rendelkezésre az ügylet méretéhez szükséges pénzügyi forrás. Az érdekeltségei között akad nagyobb árbevételt produkáló társaság: ilyen a TECTUM-IMMO Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Kft., ám ez is „csupán” 163 millió forintos árbevételt ért el tavaly, ez viszont eltörpül az áruba bocsátott balatoni és szállodai portfólió tavaly év végén 50 milliárd forintra taksált értékétől (a vételárat minden bizonynyal mérsékelte a mintegy 16 milliárd forint kötelezettségállomány).

Kérdésünkre, hogy honnan volt forrása a befektetésre, és esetleg ismert üzletemberek is részesei a megállapodásnak, azt mondta, hogy nincs felhatalmazása a tulajdonosokról nyilatkozni. – A társaság – jelentette ki – nem a tulajdonosai által szeretne megjelenni a nyilvánosság előtt. Az adásvétel nagyságáról is csupán annyit közölt lapunkkal, hogy az értékén született a megegyezés, s a TH biztosítottnak látja a tranzakció finanszírozásához és a működtetéshez szükséges tőkét. Felvetésünkre, hogy korábbról ismerte-e a befektetői kör tagjait, vagy az üzlet kapcsán keresték meg, röviden úgy válaszolt: megkerestek.

A várható fejlesztésekkel kapcsolatban sem árult el konkrétumot, ezekről szerinte még korai lenne beszélni. Annyit azért megjegyzett, hogy a most megszerzett portfólió biztosan egyben marad. Mint mondta, jó lehetőséget látnak a balatoni portfolió átvételében. – Természetesen a korábbi fejlesztési elképzelések áttekintését követően, a piaci lehetőségek alakulását mérlegelve kell majd arról dönteni, hogy egyáltalán mely beruházásokat kívánjuk a későbbiek során megvalósítani – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a portfólió értékesebb lehet a fejlesztéseket követően.

– Úgy gondoljuk, a válságidőszak után, talán középtávon az MTH magasabb értéken kelhet el a mainál, akár fejlesztések nélkül is. Ehhez arra van szükség, hogy a portfólió minden elemét tovább működtessük. Ezt, vagyis a folyamatos működést a TH tulajdonosai nagyon fontosnak tartják mind a balatoni kempingek, mind a reptér esetében, ez a biztosítéka egyébként a befektetés megtérülésének is – közölte. A stratégiát az átadás-átvételi folyamatok lezárása után akarják pontosítani, de anynyit elárult, hogy a Fly Balaton reptér működtetését további szakmai vagy pénzügyi befektetővel közösen gondolják fenntartani, már rövid távon is.

A siófoki Aranyparttal is nagyszabású tervei voltak Jászai Gellértnek
A siófoki Aranyparttal is nagyszabású tervei voltak Jászai Gellértnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.