Felületi kezelés

Volt valami szimbolikus abban, hogy a mostani szavazásra tért vissza a Capitoliumra Gabrielle Giffords. Ahogy a januárban meglőtt amerikai képviselőnő, úgy a washingtoni adósságvita is a műtőasztalról állt fel a hét elejére.

Igazuk lett azoknak, akik politikai színházról beszéltek: a harmadik felvonás, ötödik színben Montague-k és Capuletek valóban összehajoltak. Demokraták és republikánusok végül nem vállalták annak ódiumát, hogy az Egyesült Államok csődbe menjen, és dédunokáik majd erre az egyre emlékezzenek sok évtized távlatából is. – Horrortörténeteket hallottam az (1929–1933-as) gazdasági világválságról. Nem akartam, hogy ilyesmin legyen rajta az ujjlenyomatom – mondta egy demokrata párti képviselő.

Függöny le, média indulhat a ruhatár felé. Az egyik gond: az előadásnak ugyan vége, de a problémák itt maradtak. Az amerikai adósságtömeget egy évtized alatt kétezermilliárd dollárral csökkentik. Épp akkor kell belekezdeniük, amikor a vergődő gazdaságnak fűtőelemre lenne szüksége. A növekedés üteme riasztóan alacsony, a munkanélküliségi ráta –egy és egynegyed évvel az elnökválasztás előtt – intően magas. Bernanke, a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke kis híján beleesett már a szerszámosládába, olyan mélyen nyúlt a monetáris eszközök után.

Ehhez az amerikai termelékenységi szinthez, ehhez az életszínvonalhoz a jelenlegi világgazdasági feltételrendszerben nem jár többé – bónuszként – még a stabil államháztartás kényelme.

A jövő dönti el, hogy a most lenyugodni látszó adósságvita lábjegyzet lesz-e csak a történelemkönyvekben – vagy pedig az alapproblémákat állatorvosi lóként bemutató fejezet egy a Nyugat alkonyát tárgyaló értekezésben. A felületi kezelésnek nevezhető politikai félmegoldás ugyanis az amerikai politikai rendszer rendkívüli merevségére is ráirányította a figyelmet. Az csak egy adottság, ha valahol nem állnak rendelkezésre a hosszú távú érdekeket szem előtt tartó politikai vezetők.

Az viszont „rendszerhiba”, hogy a kétévente érkező képviselőházi választások ezt nem is teszik lehetővé. Egyesek – mint a republikánusok jobb széle, a „teadélutánosok” – folyamatosan az újraválasztás lázában égnek, és a Washingtonnal szemben ellenséges közhangulaton kívül az égvilágon semmi nem érdekli őket. Egyes elemzők róluk itt már mint „idegenlégióról” beszélnek, sőt (mint a keddi The New York Times) Amerikát túszul ejtő terroristákat és dzsihádot emlegetnek.

Kezük nyoma bőven meglátszik a meglehetősen féloldas kompromisszumon. A képviselőházban hajszálpontosan megosztott demokraták gyakorlatilag nem kaptak semmit (mármint a szégyen elkerülésén túl), a republikánusok viszont elérték: nem lesz adóemelés. Ha pedig lúd, legyen kövér: a kompromisszumpárti Obama elnök lehetséges republikánus kihívói egy kivétellel mind az egyetlen ésszerű és felelős lehetőség ellen foglaltak állást. Mintha radikálisokkal nem lenne tele így is a padlás.

Az amerikai kongresszus belső videórendszeréből kifényképezett képen Gabrielle Giffords visszatér a házba. A képviselőnőt januárban fejbe lőtte egy tömeggyilkos ámokfutó
U.S. Representative Gabrielle Giffords (D-AZ) (C) waves as she stands with colleagues on the floor of the House of Representatives, moments after the House voted to raise the U.S. borrowing limit, in Washington in this still image taken from video August 1, 2011. Giffords returned to the House floor on Monday for the first time since she was shot in the head in January, receiving a thunderous ovation from Democrats and Republicans alike. Giffords, a Democrat who has not been to Washington since the shooting at a political event in her home state of Arizona, returned to vote in favor of a bill to raise the U.S. debt ceiling and avoid default. REUTERS/House TV/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.