Önkényuralom és despotizmus a magyar ugaron

Rendkívül éles hangú állásfoglalásban bírálja a magyar kormány GMO-ügyi lépeseit, s egyben hivatalos panaszt nyújt be a vetésmegsemmisítések miatt az Európai Bizottságnál az Európai Vetőmagszövetség (ESA). A szervezet, amelynek tagja gyakorlatilag az összes, európai vetőmag-forgalmazásban, -minősítésben és -ellenőrzésben részt vevő cég és intézmény, mélyen elítéli a magyar agrárkormányzat intézkedését, a „kukoricaültetvények folyamatban lévő masszív megsemmisítését”.

Az Európai Vetőmagszövetség nemzetközi tekintélyű, konzervatív közéleti szereplőnek tartott főtitkára, a német Garlich von Essen kemény hangú kritikát fogalmaz meg tegnap kiadott hírlevelében az elmúlt hetekben Magyarországon hozott, véletlenszerű GMO-keveredés miatti kormányzati intézkedésekkel, illetve az ilyen lépéseket pártoló kabinetekkel kapcsolatban.

Egy Greenpeace-aktivista tüntet az EU brüsszeli központja előtt genetikailag módosított kukoricacsövek szimbólumaival 2008-ban
Egy Greenpeace-aktivista tüntet az EU brüsszeli központja előtt genetikailag módosított kukoricacsövek szimbólumaival 2008-ban

A lapunkhoz eljutott állásfoglalás szerint „miközben néhányuk aggodalmát fejezi ki az élelmiszerárak növekedésével kapcsolatban, és megkérdőjelezi az elegendő élelmiszerelláthatóságot a megújulóenergia előállítás kapcsán megnövekedett terményfelhasználás miatt, több ezer hektár kukoricát semmisítenek meg, több millió eurós gazdasági kárt okozva ezzel.”

A magyar kormányzat által bejelentett, GMO-val kapcsolatos büntetőjogi szigorításokkal kapcsolatban hozzáteszik: a vetőmag-forgalmazók és munkatársaik nemcsak aránytalan pénzügyi szankciókkal (7,4 millió euróig, vagyis kétmilliárd forintig), hanem a büntetőjog által, akár 8 évig terjedő börtönbüntetéssel is fenyegetve vannak. A főtitkár szerint ezek a jelek a jogállamiság alapvető feltételeit is megkérdőjelezhetik Magyarországon.

„És igen – az Európai Unió egyik tagállamáról beszélünk, egy demokratikus országról a jelenben – és nem egy diktatórikus, egy jogrendszer nélküli országról a harmadik világban. Ez a szituáció elfogadhatatlan. Az érintett vállalatoknak, a teljes vetőmag- és mezőgazdasági szektornak, de az EU valamennyi polgárának is. Az EU mindenekelőtt egy közös demokratikus folyamat eredményén alapuló közös szabály- és eljárásrendszerről szól. Aminek mi most a szemtanúja vagyunk, az önkényuralom és despotizmus” – olvasható az ESA hírlevelében.

Az érdek-képviseleti szervezet ezért hivatalos panaszt nyújt be az Európai Bizottságnál a magyarországi intézkedések ellen, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy támogassa a magyar tagszövetség (Vetőmag Szövetség és Terméktanács), valamint az országban működő vállalatok erőfeszítéseit a helyzet megoldására. Ezen túl sürgősen tisztázni kívánják az uniós szabályozás viszonyait is. A főtitkár megfogalmazása szerint „mindannyiunknak beszélnünk kell erről az elfogadhatatlan helyzetről csakúgy, mint annak okáról: a tényről, miszerint a 12 éves elmélkedés ellenére a bizottság még mindig nem javasolt egy törvényszöveget, amely végül egy tényleges határértéket és egy egységes vizsgálati eljárást eredményezne, mely jogbiztonságot hozna a vetőmagszektorba és újra meghonosítaná a józan ész és a törvény uralmát a saját határain belül”.

Mégsem teljes a megsemmisítés

A tíz nappal ezelőtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal honlapján szereplő részletes szabályokhoz képest jelentős könnyítésről értesíti a „központi GMO-ügyfélszolgálat” a korábban a vetések felszámolására kötelezett gazdákat. Bár korábban a növény „teljes megsemmisítését” és „helyszíni földbe forgatását” írták elő, hozzátéve, hogy GMO-tartalmú szervezet a területről el nem szállítható, a most kiadott értesítés szerint kierjesztés után akár állatokkal is feletethető az összeaprított kukorica.

A tájékoztató megfogalmazása szerint „a lesilózott szecskát a tábla mellett letakarva lehet összegyűjteni. Meg kell várni a tejsavas erjedést. Amint az erjedésnek vége van, a silóállomány felhasználható. Abban az esetben, ha elszállításra kerül a tábla széléről, kizárólag zárt kocsiszelvényben szállítható. Ezek ellenőrzését jegyzőkönyvben kell felvenni...” A hivatalban szerettük volna megtudni, hogy az ilyen felhasználás az év végére ígért teljes kártalanítás összegét miként befolyásolja, ám a megadott ügyeleti telefonszámon csupán azt az információt kaptuk, hogy az „eljárási részletek kidolgozása folyamatban van”.

A kárpótlást egyébként Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár jelentette be július végén, nem Kovács Zoltán kormányszóvivő – pontosította tegnapi cikkünket a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.