A frank árfolyama: Beárazott füllentések

Azt hittük, fellélegezhetünk, miután megjött a régóta várt hír az Egyesült Államokból, hogy a demokraták és a republikánusok megegyeztek az amerikai államadósság plafonjának emeléséről, illetve az ehhez szükséges gazdaságpolitikáról. Nos, tévedtünk. Nem is kicsit.

Hétfőn megint kigyulladtak a vörös jelzőfények a világ piacain, aki tudott, menekült a befektetéséből. Adtak mindent, devizát, részvényeket, csak úgy repkedtek a mínuszok.

Egyetlen győztese volt a tegnapi kereskedésnek, a svájci frank. A leckét talán már az alsó tagozatosok is kívülről fújják: pánik idején ez a deviza jelenti az egyik legbiztosabb menekülőutat annak, aki szeretné megőrizni befektetése értékét.

De vajon tényleg van győztese ennek a küzdelemnek? Az alpesi deviza olyan erős tartományokban jár, ahol ezelőtt még soha. Ezeket a szinteket már az amúgy köztudottan masszív svájci gazdaság sem tudja huzamosabb ideig bírni, olyannyira megdrágulnak kivitelre szánt termékei. S nemcsak a saját polgárai gyakorolnak majd nyomást a monetáris politikára Bernben és Zürichben, hanem mindazok az európai országok is, amelyek szenvedő alanyai a brutális frankárfolyamnak. Vagy a kétoldalú kereskedelemben kiemelt partnerek, vagy – mint Magyarország – hitelcsapdában vergődnek.

A 245 forintos frank már tényleg nem vicc, ezzel megnyitotta kapuit a Százasok Klubja, melynek tagjai épp ennyivel kisebb árfolyam mellett vették fel egykoron a hiteleiket. Törlesztőrészletük pusztán az árfolyamváltozás miatt közel 70 százalékkal nőtt. S nem lehet mivel biztatni őket, tegnap nem akadt olyan piaci elemző, aki ne adott volna jó esélyt a frank további erősödésének. Egyre többeknek válik sürgetővé, hogy felvegyék a kapcsolatot a bankjukkal a hitel átalakítása végett.

Talán a legjobb megoldásnak most a futamidő kitolása, a havi törlesztőrészlet fixálása tűnik a kamatperiódusra a jelenleginél alacsonyabb szinten: véglegesen nem oldja meg ugyan a problémát – erre egyébként sem a bank, sem az ügyfele nem képes ma már –, de haladékot jelent. Hátha addigra túljutunk a nehezén. Most minden nap számít.

Valami nagyon megváltozott az elmúlt három évben. Lám, egy alapvetően megnyugtatónak számító hír is micsoda csapást tud mérni a piacokra! Tíz éve egy ilyen kompromisszumos bejelentésre rali söpört volna végig a tőzsdéken – most mindenki azt nézi, valójában mit is tartalmaz a csomag. Nemcsak a holnap a fontos, hanem az is, mi lesz évek múlva.

Gyanakvó lett a világ, már nem, vagy kevésbé hisz a politikusoknak. Az benne a jó, ami a rossz. Hogy már nem lehet olyan könnyedén füllenteni, hamar lebukik, aki a semmit próbálja eladni. Viszont a lebukást azonnal büntetik a befektetők, s ezt megérzik azok is, akik időközben más útra tértek. Ezért nyílt meg a Százasok Klubja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.