Top-up helyett szerkezetátalakítás

A kormány változtat az állattenyésztési ágazatok támogatási módszerein.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. január 1-jétől egy a SAPS-(területalapú) rendszer keretén belül működő, a húsmarha- és juhágazat számára kialakított „Kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programot” kíván elindítani, amelyet augusztus elsején bejelentenek az Európai Bizottság felé.

A program alapvetően a 2004 óta működő nemzeti kiegészítő támogatások (top-up) jövő évtől kezdődő csökkenésének, majd 2013-ban történő megszűnésének érdemi kompenzálására szolgál majd. (Az úgynevezett top-up támogatások a régi és újonnan csatlakozott tagállamok között meglévő különbségek kiegyenlítését kívánják segíteni, de 2013-ban megszűnnek.)

A szerkezetátalakítási támogatási forma a közös agrárpolitika 2013 utáni időszakában is továbbvihető. A szerkezetátalakítási programon felül biztosítják a 2012. évre járó és 2013-ban fizetendő nemzeti kiegészítő szubvencionálást olyan mértékben, amelyet az Európai Unió engedélyez. A pontos mértékéről ugyanakkor a tárgyalások még messze nem zárultak le az érintett tagállamokkal, így az Európai Unió és Magyarország között sem fejeződtek még be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.