Vita Amerikában, negatív árfolyamrekord itthon

A pénzügyi piacokat tegnap leforrázták az Egyesült Államokban az adósságplafon megemelése körül zajló fejlemények. Európai idő szerint ugyanis péntek hajnalban a republikánus oldal bejelentette, hogy elhalasztja a kongresszusi szavazást a kérdésben.

Ezzel ismét azt bizonyították, hogy a két nagy párt továbbra sem tudott megegyezni az ügyben, s nem képesek közös nevezőre jutni az államháztartási rendszer átalakításáról. Az igazi gondot immár az jelenti, hogy a törvényi határidő – a pénzügyminisztérium számításai szerint – augusztus 2-ig, azaz jövő keddig ad időt a képviselők számára. Azt követően az Egyesült Államok nem tud kötvényeket piacra dobni, s nem lesz képesmegújítani lejáró tartozásait. Amennyiben ez bekövetkezik, két lehetősége marad az elnöknek: vagy a kiadásokat halasztja el, így például egyes területeken csak késve fizet majd béreket, nyugdíjakat; vagy amitől jobban tartanak az elemzők, lejáró kötvényeinek egy részét nem fizeti ki. Ha nem lesz meg a plafonemelés, akkor augusztusban közel 140 milliárd dolláros hiány ra kell majd megoldást találnia az Obamaadminisztrációnak.

Az amerikai tehetetlenség félelmet okozott a tőzsdéken és a devizapiacon is. A távol-keleti piacok 0,5–1,0 százalék között estek, ám az irányadó európai börzék napközben rosszabbul szerepeltek. A londoni FTSE napközben szinte végig 1,5 százalékos mínuszban volt, s hasonló mértékben csökkent Frankfurtban a DAX is. A hírek a devizapiacon is megtették hatásukat. A menekülővalutának tekintett svájci frank ismét erősödött, persze a forinttal szemben is. Nem sokkal délután három előtt sajnos új negatív rekord született: 239 forintnál is többet kellett adni egy alpesi devi záért. Estére azonban enyhült a helyzet, miután Obama a megegyezésre szólított fel, s jelezte, hétvégén is hajlandó az együttműködésre. Ennek köszönhetően a tőzsdék és a forint is erősödött. A BÉT például pluszban zárt, de a svájci frank jegyzése is 237,80-as szintre kúszott vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.