Nagyobb költségvetési tartalékra lesz szükség

A jövő hét második felében egyeztet a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium a 2012-es költségvetésről a tárcákkal.

Az már most nyilvánvalóvá vált, hogy a jövő évi büdzsében nagyobb tartalékra lesz szükség, mert a kormány megítélése szerint az európai gazdasági-pénzügyi helyzet „nagyon problémás”. Ezért a belső mikro- és makrofeltételek is nehezebbek. A mozgásteret a konvergenciaprogram és a Széll Kálmán Terv határozza meg – a lapunkhoz eljutott hírek szerint ennek fényében tervezi a kormány a jövő évi büdzsét. Meg kell vizsgálni „pontról pontra” az intézményi struktúrát, és az intézmények tevékenységét is, és amire nem lesz szükség, azt meg kell szüntetni.

Varga Mihály olajpapírokat is bevetne a biztonságos finanszírozás érdekében
Varga Mihály olajpapírokat is bevetne a biztonságos finanszírozás érdekében

Emellett a fejezeti előirányzatok számát is mérsékelni kell, mégpedig egy tételes felülvizsgálat után. Az emlékeztető megemlíti, hogy 250 milliárd forint lesz a 2012-es bázis, ami valószínűleg az idei, pont ekkora öszszegű zárolásra vonatkozik, amit jövőre automatikusan levesznek a tárcák keretéből.

Az előzetes tervek szerint a kormányzat augusztus végén–szeptember elején terjeszti a 2012-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács (KT) elé. A KT-nek Domokos László ÁSZ-elnök, Simor András MNB-elnök, valamint Járai Zsigmond (Schmitt Pál köztársasági elnök delegáltja), az MNB felügyelőbizottsági elnöke a tagja. A nemzetgazdasági tárca korábbi tájékoztatása szerint ezt követően szeptember 30-án kerül a törvényjavaslat az Országgyűlés elé, amely december 19–20-án fogadja el, és – sürgősséggel – december 28-án hirdeti ki a törvényt.

A költségvetési stabilitást elősegítheti, hogy számítani lehet a kínai állam megjelenésére a magyar adósság finanszírozásában. Másrészt Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár jelezte: a kormány szerint a Mol részvénycsomagjának eladása is elképzelhető, ha ezt az ország biztonságos finanszírozása szükségessé teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.