Kisebb lett a kölcsönállomány

Az idén júniusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 21,9 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve –38,8 milliárd forinttal csökkent.

A betétállomány a tranzakciókból eredően 55,9 milliárd forinttal nőtt, 65,0 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt. Június végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 939,5 milliárddal több hitelük volt, mint amennyi betétjük.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciókból eredően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.