Hetvenezren tűntek el a strandokról

Pozitív és negatív rekord is megdőlt júliusban a budapesti strandokon. A melegrekordok hetén új bevételi és látogatószámcsúcs született, de a július sokéves mélypontként vonul be a fővárosi fürdőtörténelembe.

A hétvégével záruló, többnyire esős-hűvös július – hacsak a hétvégén nem telnek meg a strandok, amire még a javulónak ígérkező időjárás dacára sincs esély – a hét budapesti strandon összességében 30 százalékos forgalom- és bevételkisesést okozott.

Palatinus strand: nyári csendélet főszezonban
Palatinus strand 2011.06.23. Fotó: Móricz Simon

Mint Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője lapunknak elmondta: a kedvezőtlen időjárás miatt összességében 100 millió forintos nagyságrendű kár, pontosabban bevételkiesés jelentkezik. Még nagyobb gond, hogy a hoszszú távú időjárás-előrejelzések szerint az augusztus, ami a főszezon utolsó hónapja, a júliushoz hasonlóan esősnek és borúsnak ígérkezik.

Az évtizedes tapasztalatok szerint a strandok forgalmát nem is annyira a hűvösebb idő, hanem a napsütés hiánya tizedeli meg. Ha süt a nap, jobban megtelnek a fürdők, még akkor is, ha nincs olyan meleg, mint egyes esős napokon, amikor viszont az első esőcseppeket követően elnéptelenednek strandok, vagy meg sem telnek.

Budapesten összesen tizenhárom fürdő működik, ebből hét strand. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. teljes bevételkiesése 15 százalék, ami a tavalyi, hasonlóan nem igazán jó eredményt hozó bázisévhez viszonyul. Tavaly azonban a rendkívül esősmájus és június után júliusban és augusztusban remek strandidő volt, ami javított a szezon egészén. Az idei júliusban is volt pár nap, konkrétan a július 7–11. közötti időszak, amikor a tizenhárom budapesti fürdőben 31 ezren voltak kint, ami rekordforgalmat jelentett.

Mint megtudtuk, a rossz idő miatt távol maradó családosokat a fürdőkbe nem lehet átcsábítani, a kisgyerekeknek nem ajánlott gyógymedencék miatt számukra nem jelentenek alternatívát ezek a helyek. Az idén újból kapható diákjegy, valamint a kedvezményes belépőjegyet jelentő strandváró napok sem tudják pótolni a jó idő hiányát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.