Adományvonal az egészségért

Kilencedik éve él az a telefonvonal, amely fontos társadalmi-szociális problémák megoldásához kívánja mozgósítani az embereket. Az emberi hívószám – az Adományvonal– immár szervesen kapcsolódik ahhoz a nagyszabású és széles körű programhoz, amelyet közel egy éve hirdetett meg a Magyar Telekom „helló! holnap!” néven.

Sokoldalú akciókkal az ország vezető telekommunikációs vállalata arra törekszik, hogy modelleket mutasson fel: hogyan teremthetünk magunk körül élhető világot, közös gondolkodással és együttes cselekvéssel a gazdasági, társadalmi, környezeti adottságok javítása révén. Az Együtt az Egészségünkért Alapítvány támogatását szolgálják azok a hívások, amelyek júliusban és augusztusban futnak be a 1788-as számra. Az alapítvány orvosi műszerek beszerzésében segíti a gyógyítókat. Az Adományvonalat már sokadszor állítja a Magyar Telekom a hazai egészségügy fejlődésének, a szolgáltatások fejlesztésének és a gyermekek gyógyításának szolgálatába.

Kórházi gondok

Nagy lehetőség számunkra, hogy az Adományvonal kedvezményezettjei vagyunk –mondja Dajka Beáta, az alapítvány munkatársa. Az alapítvány 2003-ban kezdte meg működését azzal a céllal, hogy gyermekkórházakat, gyermekintézményeket támogasson olyan műszerek adományozásával, melyek a gyógyításhoz nélkülözhetetlenek, de az intézmények saját erőből nem, vagy csak nagy nehézségekkel tudják beszerezni, szűkös anyagi helyzetük miatt. Dajka Beáta szerint most lehetőséget kaptak – a várható financiális segítség mellett – arra is, hogy az alapítvány nevét és tevékenységét jobban megismerje a nagyközönség.

A hívásokból befolyt összegekből a Samaritanus Mentőszolgálat részére vásárolnának egy olyan speciális betegszállító autót, melyben minden felszerelés és lehetőség adott ahhoz, hogy a mozgáskorlátozott gyermekeket biztonságosan és kényelmesen szállítsák az ország bármely pontjára. Vannak beteg gyermekek, akik bár Budapesten élnek és tanulnak, de a családjuk vidéken él, így minden hétvégén hazakészülnek látogatóba.

Nehéz utak

Dajka Beáta szerint a jelenlegi szállító autók felszereltsége elégséges ugyan, de a hosszú órákon át tartó utazás megviselheti a gyermekek testét, lelkét és türelmét. Nincsenek speciális igényeiknek megfelelő kényelmi elhelyezések a most futó autókban. A gyermekek egészségi és fizikai állapota miatt a legnagyobb körültekintés ellenére sem tudnak olyan mértékű gondoskodást biztosítani az út alatt, ahogy azt a szolgálat szeretné.

A betegszállító autó ára több mint 12 millió forint, ma az alapítvány ennek az összegnek mindössze 25 százalékával rendelkezik.

Az alapítvány nem csak az utazást kívánja megkönnyíteni a hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára, sok más egészségügyi berendezéssel is kiegészíti a kórházak felszerelését. Nemrégiben a mosonmagyaróvári Karolina Kórház részére adtak át egy ultrahangos gyógyszerporlasztót. A napokban Miskolcon, a Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ szülészet-nőgyógyászat osztályán helyeztek üzembe egy laringoszkópot. Tavaly télen pedig a miskolci Egészségügyi Központ infektológiaosztálya kapott tőlük egy betegőrző monitort. A műszerek mellett az alapítvány számos természetbeni felajánlást is kap: utoljára a SOTE I. sz. Gyermekklinikájának vittek több száz Béres Cseppet.

Dajka Beáta elmondása szerint alapítványuk nyolcéves működése alatt sikeresen kialakítottak egy támogatói kört, akik éves szinten kisebb-nagyobb összeggel, de rendszeresen segítik őket. Ezt a kört folyamatosan bővítik, keresik az újabb támogatókat. Odafigyelnek a pályázati kiírásokra is. Dajka Beáta szerint a válság az alapítványnál is érezteti hatását. Az adományozási szándék jól érzékelhető ugyan, de a cégek egyelőre visszafogják kiadásaikat, mert sokuknál a fennmaradás a tét a stagnáló gazdasági helyzetben. Voltak olyan külföldi tulajdonú cégek, amelyeknél a tulajdonos fagyasztotta be időlegesen a szponzori tevékenységeket, holott korábban évekig rendszeres adományozók voltak. Nagyon nehéz az alapítványt fenntartani ilyen körülmények között, de nem szüneteltetik tevékenységüket: ott, ahol tengernyi probléma van, minden csepp számít...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.