A természet beköltözik az iskolaudvarra

Töredezett aszfalt, „omlásveszély” felirat, rozsdásodó kerítések, graffiti. Sehol egy növény, sehol egy zöld, hacsak a betonhasadások réseiből kisarjadó, magasra verő gazt nem számítjuk annak. Lehangoló, nyomasztó látvány, amikor gyerekek betonrengetegben, igénytelen környezetben kénytelenek játszani. Amikor az iskolaudvaron nemhogy virágok és fák, de még egy kis pázsit sincsen. Az egyre szűkülő költségvetési keret miatt a legtöbb iskolában a vezetés a túlélésért küzd, kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy az iskolaudvar állapotán keseregjenek.

Pedig a bokrok, a fák, a virágok amellett, hogy barátságos, szép látványt nyújtanak, szűrik a levegőt, egészséges környezetet biztosítanak, ahogy Bánhidi László, a WWF Magyarország programvezetője mondta: a természet be tud költözni az iskolaudvarra.

Kis segítség a megszorítások közepette, hogy a Magyar Cetelem Bank Zöldsuli programjának keretében ötmillió forintot osztottak szét tíz iskola udvarának zöldebbé, barátságosabbá varázsolására. A programra pályázatot hirdettek, amelyre 116 pályamű érkezett. Az iskolák az interneten gyűjthettek szavazatokat, az első öt, legtöbb „lájkot” begyűjtő suli megnyerte az ötszázezer forintos iskolaudvar-zöldítő csomagot.

A Cetelem gondolt azokra a hátrányos helyzetű településekre, ahol a szülőknek, tanulóknak korlátozott internet-hozzáférésük van, vagy egyáltalán nincs net. Ezek a pályázatok sem voltak esélytelenek, mert közülük a Cetelem és a WWF szakembereiből álló zsűri kiválasztott öt győztest olyan helyekről, mint Csemő-Nyárs-apát, Tiszakécske, Gyál, Mikepércs. – Korábban faültetéssel próbálkoztunk, hogy ezzel is csökkentsük az ökológiai lábnyomunk okozta károkat. Ebben a programban vettük észre, hogy a gyerekek, iskolák sokkal lelkesebbek, hálásabbak, mint általában a települési önkormányzatok – mondja a bank szóvivője.

A legtöbb szavazatot begyűjtő Kelenvölgyi Általános Iskolában már korábban is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatos nevelésre.

A megnyert támogatásból gyógynövényes és virágos sziklakertet építenek. A Zöldsuli program lényege, hogy a suli udvarára „beköltözött” zöldet a gyerekek együtt gondozzák, ápolják, a diákok értékrendjébe így épül be a környezet védelme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.