Deficitbombára figyelmeztet a Valutaalap

„Rendkívül káros” következményekkel járna a világgazdaságra nézve, ha leminősítenék az Egyesült Államok adósbesorolását – figyelmeztetett hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Rodrigo Valdes, a washingtoni pénzintézet vezető tanácsadója ehhez hozzátette: az amerikai államadóssággal kapcsolatos kétségeket további bizonytalanság övezi, ugyanis „senki nem tudja, mi is lenne a (leminősítés) valódi hatása.” A világ vezető gazdaságának elsőrendű besorolását még soha nem rontották le.

Az IMF a szokásos éves felülvizsgálat apropóján, de mégis a hetek óta húzódó washingtoni „adósságdráma” véghajrájában figyelmeztette Amerikát. A kormányzótanácsa által kiadott közlemény szerint a testület felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy emelni kell a szövetségi kormány (törvényben rögzített) adósságplafonján, továbbá „a deficitcsökkentési tervnek mind a kiadásokra, mind pedig a bevételnövelő tényezőkre vonatkozóan változtatásokat kell tartalmaznia”. Ellenkező esetben, vagyis ha nem jön létre egyezség a középtávú konszolidációmikéntjéről, illetve nem emelik meg idejében a plafont, úgy a kamatok megugrásával, illetve az USA leminősítésével kell számolni. Márpedig ez – figyelmeztetett az IMF – jelentős globális megrázkódtatásokkal járhat az amerikai államkötvényeknek a világ pénzpiacain elfoglalt központi szerepe miatt.

A Valutaalap mindeközben 2012-től kezdődően jobb kilátásokat, 2,75-3,0 százalék körüli GDP-bővülést prognosztizál Amerikában. A gazdasági válságból való kilábalás egyenetlensége és törékenysége miatt ugyanakkor a szervezet arra is figyelmeztet, hogy az államháztartási fegyelem helyreállítása ne járjon a kilábalást veszélyeztető, túl gyors ütemű vagy drasztikus mértékű lefaragásokkal.

Az adósságvita időzített bombaként ketyeg a héten Washingtonban. Ha a két politikai oldal, illetve a Fehér Ház és a kongresszus nem jutnak megállapodásra, úgy a szövetségi kormány jövő keddre abba a helyzetbe kerülhet, hogy nem tudja teljesíteni minden fizetési kötelezettségét. A mintegy 14 ezermilliárd dolláros adósságtömeg kezelése annál is nehezebb, mivel javában zajlik már a kampány a 2012-es elnökválasztásra készülve, és mind a demokraták, mind pedig a republikánusok olyan ígéreteket tettek, amelyekből nehezen tudnak úgy visszatáncolni, hogy mentsék közben „arcukat”. A közkiadások lefaragását elsősorban Barack Obama elnök és a demokraták hívei, az adóemeléseket pedig a republikánusoké sínylenék meg. A napi szinten megvívott csaták egyik drámai fordulataként John Boehner republikánus házelnök a napokban hátat fordított a tárgyalásoknak. Obama pedig ingerülten fordult a rivális párthoz: mégis, mik az elképzeléseik az államcsőd elkerülésére, és van-e bármi olyasmi, amire igent tudnának mondani?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.