Adósságplafon préseli a piacokat

A devizahiteleseknek már a múlt hét sem indult jól, s tegnap sem volt okuk az örömre: bár a 238-as történelmi csúcstól elmaradt a svájci frank forinttal szembeni árfolyama, a néhány napos nyugalomnak már nyoma sem volt a piacokon. A hétfő kora reggeli órákban még 229,60–229,70 forint között is volt kötés az alpesi devizára a bankközi piacon, ám nagyon gyorsan 234 forintig lendült az árfolyam. Dél körül valamelyest megnyugodtak a kedélyek, a jegyzés 232 forint alá csökkent, s a nap során jellemzően ott is maradt az árfolyam.

A befektetők kedvét a reggeli görög leminősítés rontotta el: a Moody’s egyszerre három kategóriával, „Ca” szintre sorolta vissza a mediterrán ország adósságának besorolását. Ezzel békaperspektívába küldte le Athént, egyetlen strigulával a legrosszabb osztályzatától, amely már az államcsődöt jelenti. A fagyos hangulatban az euróval szemben is romlott a magyar fizetőeszköz árfolyama: a péntek délutáni 268,40-es szint után ma reggel 270 forintnál is többet kellett adni a közös devizáért. Némi erősödés végül itt is volt, s lapzártánkkor 269 forint közelében kötöttek üzleteket. A Budapesti Értéktőzsde indexe is csökkent hétfőn, igaz nem volt drámai a visszaesés, csupán 21,34 ponttal esett a BUX. Az is igaz viszont, hogy a kereskedés végén nagyot emelkedett az index, addig csaknem 170 ponttal állt lejjebb a záróértékénél a mutató. Ezzel a magyar tőzsde jobbára követte az európai irányadó börzéket: a londoni FTSE és a párizsi CAC 40 is esett, igaz Frankfurtban a DAX 0,25 százalékkal emelkedett.

A heti fejleményeket ezzel együtt kevésbé a görög, inkább az amerikai történések irányítják. A befektetők figyelmét az államadósság-plafonról folyó viták kötik le, s ezek részeredményei, állomásai befolyásolhatják a piacokat. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a heti eseményeket biztosan ez az alkudozás irányítja. Úgy véli: a felek megoldják a helyzetet, de hogy a választók felé is jelezzék elszántságukat, a végsőkig kivárnak. Így a piacokon, s ezzel együtt természetesen a devizaárfolyamokban is nagy ugrásokra lehet számítani. – Megnyugodni nem ezekben a napokban fognak a befektetők – fogalmazott.

A svájci frank mostanra túlértékeltté vált az euróval szemben, ez pedig némi gyengülést is előrevetíthetne, legalábbis egy nyugodtabb időszakban. Hogy a gyengülés összejön-e, abban azonban már az eurózóna történései lesznek az irányadók. A mostani döntéseket látva ugyanakkor már nem az a kérdés, hogy érkezik-e újabb, a problémák felszínre kerülése miatti negatív hullám, hanem az, hogy ez mikor következik be. A sebeket ugyanis az unió ragtapasszal igyekszik elfedni, de a gondokat okozó igazi problémákat nem orvosolja. Az újabb vihar talán 2-3 hónap, lehet csak fél év, de elképzelhető, hogy csupán egy év múlva csap le – tette hozzá az elemző. Mindezek tükrében sokkal inkább az valószínűsíthető, hogy a svájci frank forinttal szembeni árfolyama 220–230 közötti sávban ingadozik majd. Ami igazán rossz hír lehet, hogy aligha valószínű a tartósan 200-as szint alatti magyar deviza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.