Portugália: Új mentőövre lehet szükség

Bár Lisszabonban és Brüsszelben is élesen bírálták a Moody’s hitelminősítő ügynökséget, ez nem változtat a tényen: július elején Portugália fizetőképességének jelentős leminősítéséről döntöttek.

A Moody’s szerint Portugáliának mind nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lesz szüksége. Az új lisszaboni kormány pedig nem tudja teljes mértékben végrehajtani a hiánycsökkentő programot, amely az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezményben szerepel.

Portugália mindenesetre már a harmadik uniós tagállam – Görögország és Írország után –, amely kénytelen volt pénzügyi mentőcsomagot kérni. Az IMF-fel és az EU-val kialkudott „mentőöv” három év alatt 78 milliárd euróval támogatja a kontinens legnyugatibb országát.

Reményre legfeljebb az adhat okot, hogy a június eleji választásokon hatalomra került jobbközép kormánynak kényelmes többsége van a portugál parlamentben – ellentétben az előző, kisebbségi szocialista kabinettel. Így a nemzetközi segítség feltételéül szabott reformok és megszorítások jóváhagyása is egyszerűbb: ezzel szokott érvelni Pedro Passos Coelho miniszterelnök is. A nadrágszíjmeghúzásra szükség lesz: a portugál költségvetési hiányt ez év végére 5,9 százalékra kell leszorítani (a tavalyi 9,2 százalék után). A végső cél a három százalék elérése 2013-ban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.