Olaszország: Kikényszerített megszorítás

Az olasz parlament egy hete hagyta jóvá azt a mintegy 48 milliárd eurós megszorító csomagot, amelynek feladata a fenyegető pénzügyi válság elhárítása.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában ugyan korábban is szóltak hírek egy mentőcsomag szükségességéről a költségvetési deficit „elszabadulása” miatt, így állítólag a nyár végére tervezték, ám július elején váratlanul felgyorsultak a fejlemények. A tíz évre szóló olasz államkötvények felára csúcsra szökött. Itália azért válhatott spekulációs támadás célpontjává, mert az államadósság mértéke eléri a GDP 120 százalékát, miközben a gazdaság teljesítménye elmaradt a reméltnél.

A kényszerhelyzetben Giulio Tremonti gazdasági miniszter már korábban előkészített megszorító csomagja így simán átment először a szenátusban, majd a képviselőházban. Az adósságválság veszélye ezzel még nem hárult el, hiszen a megszorítások hatására a költségvetési egyensúly majd csak 2014-re áll helyre.

Az intézkedések között szerepel az egészségügyi biztosítások emelése, az állami alkalmazottak bérének befagyasztása, egyes adókedvezmények elvonása, illetve a nyugdíjba vonuláskor járó „végkielégítés” megadóztatása. Az egyik kényes témát, a nyugdíjkorhatár felemelését Silvio Berlusconi kormányfői mandátuma lejártára, azaz 2013 utánra tette át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.