Elkezdtek utalni a nyugdíjpénztárak

A jogszabályban előírtaknak megfelelően július 20-ig valamennyi pénztár rendben viszszaigényelte a reálhozamok és a tagdíj-kiegészítések kifizetéséhez szükséges összeget, és megkezdték a korábbi tagoknak járó pénzek kifizetését – derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség közleményéből.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a magánnyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a kasszák pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Borza Gábor, a szövetség alelnöke szerint pedig nincs érdemi akadálya annak, hogy a pénztárak az előírt határidőn belül, augusztus 31-ig végezzenek a kifizetésekkel. A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagoknak átlagosan 80 ezer forint reál hozam jár, ezt az össze get azonban még csökkenti valamelyest – de nem számottevő mértékben – a banki és postai átutalások költsége, amit a kasszák levonnak.

A nagyobb pénztáraknál a kifizetéseket szakaszolni kell, a Magyar Posta ugyanis egyszerre csak egy bizonyos mennyiségű, taglátszámtól függően 5–40 ezer utalást tud kezelni. A kasszák eltérő módszereket dolgoztak ki arra, hogy a volt ügyfeleket milyen sorrendben fizessék ki. Sokan egyszerűen betűrend szerint haladnak, de vannak egyéb megoldások is. Az AXA például véletlenszerű szisztémát követve fizeti ki a reálhozamokat. Közleménye szerint az első tagok július 30-ig megkapják a reálhozamukat, míg a kifizetéssel augusztus 31-ig végeznek.

Az Aegonnál közel félmillió tagjuk 38,6 milliárd forintjának kifizetésére azt a módszert találták ki, hogy először azoknak a volt tagoknak utalnak, akik nyilatkoztak a reálhozam kifizetésének a módjáról, mégpedig abban a sorrendben, ahogy a borítékok beérkeztek a nyugdíjpénztárhoz. Ezután következnek azok az ügyfelek, akik nem nyilatkoztak. Az első kifizetések várhatóan július 25–28-a között indulnak, s a banki számlákra várhatóan már az utalás napját követő napon megérkezik a pénz. A postai kifizetéssel kapcsolatban az Aegonnál nem tudtak határidőt mondani, mivel az a posta teljesítményétől függ, az utolsó utalás azonban várhatóan augusztus 24–25-e között lesz esedékes.

A Stabilitás adatai szerint egyébként tizenegy magánnyugdíjpénztár, az Aegon, az Allianz, az Aranykor, az AXA, a Budapest, az Erste, az Évgyűrűk, a Generali, az ING, az MKB és az OTP érte el a működéshez szükséges kétezer fős létszámot, közülök öt (Aegon, Allianz, AXA, ING, OTP) pedig a tízezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka. A visszalépő tagokra jutó vagyon nagysága –nem végleges adatok alapján – 2827,5 milliárd forint volt, a maradók vagyona megközelíti a 234 milliárd forintot. A szövetség közleményéből nem derül ki, a korábbi bejelentésekből azonban tudható, hogy az Évgyűrűk beolvad a Pannóniába, amely átveszi a Postást is. A kasszának eredetileg csupán 870 tagja maradt, a két összeolvadással azonban összesen már csaknem négyezer tagot tudhat majd a sorai között.

Bár tizenegy pénztár most megugrotta az elvárt minimális szintet, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyien meg is tudnak maradni a piacon. A kasszáknak összességében több százmillió forintjába került a tagok visszalépése az állami rendszerbe (informatikai fejlesztések, a vagyonátadás és a számtalan kipostázott levél költsége), miközben bevételük most nincs: tavaly október elseje és idén november vége között a nyugdíjjárulék teljes összege a társadalombiztosításhoz kerül. Ha pedig újra érkeznek majd a befizetések, a pénztárak azoknak már majd csupán a 0,9 százalékát fordíthatják működési költségeikre, szemben a korábbi 4,5 százalékkal.

80 EZER

A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK korábbi tagjai átlagosan 80 ezer forintos reálhozamra számíthatnak a Stabilitás Pénztárszövetség számítása szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.