Sorsdöntő csúcs előtt az eurózóna

– A helyzet nagyon súlyos, választ kíván. Ha nincs válasz, annak negatív hatásai túlterjednek Európán –mondta drámaira hangszerelt szerdai nyilatkozatában José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki ezzel alighanem burkoltan üzent Angela Merkelnek.

A német kancellár viszont azt hangoztatta, hogy az eurózóna mai csúcstalálkozójától nem várhatóak látványos megoldások. Ám közben Barack Obama amerikai elnök is felemelte a telefont, és beszélt a német kormányfővel a világgazdasági fellendülésre leselkedő veszélyről, ha a görög válságot nem kezeli végre hatékonyan a valutaövezet, s nem állítja meg a krízis tovaterjedését. A csúcs előtt szerda este Berlinbe utazott Nicolas Sarkozy francia elnök, hogy AngelaMerkellel megadja a csütörtöki találkozó alaphangját. Párizs szerint az ellentétek nem olyan mélyek, mint ahogy azt a sajtó láttatja, s megállapodásra lehet jutni.

Ötletből nincs hiány. A maga részéről Barroso azt javasolta, hogy öt kérdésben lépjenek előre: intézkedjenek, hogy a 340 milliárd euróra rúgó, a nemzeti össztermék 160 százalékára a görög adósságállomány fenntartható, azaz kezelhető maradjon; járják körbe a magánbefektetők bevonásának lehetséges formáit; tegyék rugalmasabbá az ideiglenes pénzügyi mentőalap (EFSF) működését; hajtsák végre a bankszektorban szükséges javításokat; és egyben őrizzék meg a bankrendszer likviditását.

Ez persze a viták lényege. Görögországnak segítség kell, ha már egy bő éve nem hagyták csődbe menni, ezt most sem lenne szabad hagyni. A szavazók mind nagyobb ellenérzése miatt a német és a holland kormány mindenképpen megköveteli, hogy azok a bankok, biztosítók, nyugdíjalapok, amelyek korábban vásároltak görög államkötvényt, vagyis hitelt nyújtottak Athénnak, maguk is írjanak le némi veszteséget. Ennek lehetséges változataira született már francia és német terv is, utóbb felmerült, hogy ezekre a befektetőkre külön adót kéne kivetni, de ez nekik nagyon nem tetszik. Valószínűleg ebből nem is lesz semmi. Az Európai Központi Bank meg éppen a görög bankrendszer likviditásának alakulása miatt ellenez olyan megoldásokat, amelyek csődnek nevezhetők a piacokon. De Berlin ettől a szótól nem ódzkodik, s a kormányfőnek tanácsot adó öt vezető közgazdász azt írta, hogy a görög adósság felét le kellene írni.

Átírnák a banki követelményeket

A pénzügyi válság nemzetközi tanulságait levonva, az adófizetők pénzének megkímélése céljából, de a görög krízis árnyékában hirdette meg új jogalkotási elképzeléseit az Európai Bizottság. A G20 és a bázeli bizottság által kidolgozott, szigorúbb banki tőkekövetelményeket a nagy régiók közül elsőként vezetné be az EU. Mint Michel Barnier belsőpiaci biztos szerdán elmondta: az új előírások a globális banki eszközállomány felét kezelő 8200 európai bank mindegyikére vonatkozna, ellentétben az e tekintetben lemaradt Egyesült Államokkal, ahol mindössze húsz nagy bankról van szó, amely az eszközök tíz százalékát birtokolja. A lényeg az, hogy a szavatoló tőkén belül a saját tőkeelemek súlyát megnövelnék. A tőkekövetelmény továbbra is nyolcszázalékos (a banki tőke aránya a kockázatokkal súlyozott eszközállományhoz), de ezen belül a minőségi, vagyis baj esetén valódi fedezetet, tartalékot nyújtó elemek részedése emelkedne.

Ezen túl további két tartalékképzési kötelezettséget is előírnának: az egyik arra szolgálna, hogy a hitelintézet tartósan megőrizze működőképességét még a nagyon nehéz időszakokban is. A másik azt, hogy a bankok lehetőleg ne erősítsék a fellendülés és a visszaesés gazdasági ciklusait.

Az Európai Bizottság mindenképpen újrafogalmazná a likviditási és tőkeáttételi szabályokat is. Az azonban már most biztosra vehető, hogy az előterjesztésről nyilván nagy és hoszszú vita várható a tagállamok körében és az Európai Parlamenttel, a szakmai érdekképviseletekről már nem is szólva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.