A hazai topcégek már túljutottak a válságon

Magyarország száz legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján már túljutott a nehezén, kiheverte a válság okozta sokkot – derül ki a legnagyobb árbevételű hazai cégek top 100-as listájából, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amit a Figyelő e heti száma közöl.

Tavalyhoz képest 13 új szereplő került fel a listára, heten több mint tíz helyet ugrottak előre, míg tízen több mint tíz helyezést rontottak egy év alatt. A legnagyobb léptekkel az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók törtek előre, az Audi adózott eredménye például 109 százalékkal növekedett. A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding a 78-ról a 76. pozícióra lépett előre. De még mindig elmondható, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban.

A lista élén továbbra is kibillenthetetlenül áll aMol, a 2010-es bevételek alapján a top 10-ből meglepetésre kiesett az E.On Hungária és a Magyar Villamos Művek, bekerült viszont a Panrusgaz és a Tesco. Előbbi számára ez kérészéletű dicsőséggel ér fel, ugyanis a válságadó bevezetése után a német–orosz hátterű cég gázkereskedelmi engedélyét a Magyar Energia Hivatal visszavonta, így az búcsút is intett a jó helyezésének. A távközlési szektorban csökkentek az árbevételek, a UPCMagyarország és az Invitel is kiesett a listáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.