Még több pénzt vasalna be a lakosságtól az Orbán-kormány

Az ideinél reálisabb, ennek megfelelően szigorú, az élet több területén komoly megszorításokat hozó költségvetést készít 2012-re a kabinet – derült ki a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent, a főbb számokat rögzítő kormányhatározatból.

Míg az idei évnek olyan büdzsével vágott neki, melyben túltervezte a bevételeket, s emiatt már az év elején 250 mil liárd forintot zárolni kellett (ezt az összeget nemrég végleg elvonták), jövőre 1,9 százalékos bevételnövekedéssel kalkulál a kormány, a kiadások pedig 1,2 százalékkal emelkedhetnek 2011-hez képest négyszázalékos inflációs várakozás mellett. Az államháztartás hiánya az idei 687 milliárd forinttal szemben 606 milliárd lenne.

Miközben a lakosságtól több pénzt vasalnának be (a tervek szerint jövőre jelentősen megkurtítják például az adójóváírást), a családi támogatáson és a szociális juttatásokon 18 milliárd forintot spórolna a kabinet. A lakásépítések dotálására nyolcmilliárddal jutna kevesebb, a fogyasztói árkiegészítést, vagyis a közlekedési cégek állami támogatását kilencmilliárddal szabnák szűkebbre – igaz, januártól megszűnik több kedvezmény is, így majd az utasok nyúlnak mélyebben a zsebükbe.

Vélhetően a gyógyszerkiadások tervezett jelentős lefaragása lehet az oka annak, hogy jövőre öt százalékkal csökkennének az egészségbiztosítási alap ráfordításai. Ez a négyszázalékos inflációt is figyelembe véve reálértéken már kilencszázalékos visszafogást jelent. A munkaerő-piaci alapnál a költségeket a hatodával csökkentené a kabinet, amit vélhetően a munkanélküli-ellátásokról szóló szabályok nemrég elfogadott módosítása, a járadék összegének és idejének kurtítása, illetve a korengedményes nyugdíj rendszerének átlakítása magyaráz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.