Rekordközelbe drágul a benzin

Szerdától újabb 8 forinttal nő a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára. Ezt a forint dollárhoz viszonyított jelentős gyengülésével és a termékek nemzetközi drágulásával magyarázzák.

A benzin átlagára 385, a gázolajé pedig 374 forint körül alakulhat. Ez a tavalyinál több mint tíz százalékkal magasabb, rekordközeli érték.

Eközben a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint az év első felében a gázolaj iránti keresletmár növekedésbe fordult. A jelenség erősíti azokat a vélekedéseket, miszerint az üzemanyag-forgalom főleg nem elsősorban az ár, hanem az általános gazdasági helyzet függvénye.

A nagy kútláncok adatait összesítő MÁSZ friss adatsora szerint az első fél évben tagvállalataik 615 millió liter benzint és 745 millió liter gázolajat értékesítettek. (Az ország egészére vonatkozó tendenciák hasonlóak.) Az előző év első fél évéhez viszonyított benzinforgalom további 6 százalékkal esett, a gázolaj tekintetében viszont másfél százalék növekedést mértek. Tavaly a benzin minden lehetséges összevetésünk szerint 10 százalék feletti zuhanást produkált. A gázolaj a második fél évben már megemberelte magát, ez év elejétől pedig már emelkedett. Az év első negyedében a benzinnél viszont „csak” 3 százalékos visszaesést mértünk, ami kedvezőbb, mint a mostani érték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.