Bajban van és leépít a Philips

Félmilliárd eurós költségcsökkentést hajt végre a magyarországi gyárakkal is rendelkező holland Philips Electronics NV, miután az utóbbi tíz év leggyatrább negyedévén van túl.

Az elektronikai gyártó 1,34 milliárd eurós veszteséget hozott össze a második negyedévben, s előre figyelmeztetett, hogy a közeljövőben látványos javulásra egyelőre nem is lehet számítani.

A holland cég áprilisban kinevezett új vezérigazgatója, Frans van Houten a gyenge piaci keresletet, az olcsó távol-keleti gyártók által támasztott profi tfelemésztő árversenyt és a magas működési költségeket tette felelőssé a gyenge eredményért. Van Houten egy kétmilliárd eurós részvényvisszavásárlási program elindítását is bejelentette. Erre jelenleg adottak is a körülmények, hiszen április óta a Philips-részvények árfolyama több mint húsz százalékot gyengült, a konszern piaci értéke ezzel 17,5 milliárd euróra zsugorodott.

A vállalat nagygenerálra szorul, ennek egyik meghatározó lépéseként nemrég vegyesvállalatba szervezték ki a masszívan veszteséges televíziógyártást. A partner a közös cégben 70 százalékos részesedéssel rendelkező hongkongi TPV Technology. A költségcsökkentő intézkedések keretében eddig hatezer álláshelyet számoltak fel a Philipsnél. A cég azt tervezi, hogy a piaci keresletnek megfelelő szintre redukált kapacitások révén helyreáll nyereségessége és 2013-ban 4-6 százalékkal már növelni is tudja forgalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.