Kedvezményes finanszírozás támogatással

Újabb termékkel bővül a KA-VOSZ Zrt. mikro-, valamint kis- és középvállalkozásoknak kínált kedvezményes hiteleinek köre. A Széchenyi-kártya programot irányító KA-VOSZ a Széchenyi folyószámlahitel, a Széchenyi beruházási- és a Széchenyi forgóeszközhitel mellett – saját leányvállalata révén – megkezdte a kombinált mikrohitel forgalmazását is – mondta lapunknak Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója.

A KA-VOSZ által alapított pénzügyi vállalkozás, a KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. a kombinált mikrohitel keretében kedvezményes hitelkonstrukciót kínál mikrovállalkozásoknak, akár kezdő cégeknek is. A kombinált mikrohitel az Új Széchenyi Tervben elnyerhető vissza nem térítendő támogatás, illetve a Jeremie programból finanszírozott visszatérítendő támogatás – azaz kedvezményes hitel – kombinációja.

A kedvezményes biztosítéki háttér mellett igénybe vehető konstrukció lehetővé teszi, hogy a legkisebb cégek is beruházzanak, például új tárgyi eszközöket, akár telephelyet vásároljanak maguknak vagy meglévő ingatlanukat felújítsák.

A Széchenyi-kártya és a KA-VOSZ korábbi hitelkonstrukciói inkább a kisvállalkozásokat és azon belül is elsősorban azokat a cégeket érte el, amelyek már hosszabb ideje a piacon vannak. (A Széchenyi-kártya igénybevételének feltétele a legalább egy-, bizonyos hitelösszeg felett a kétéves gazdálkodói múlt.) A mikrovállalkozások helyzete és igényei a kisvállalatokétól eltérőek, ezért a KA-VOSZ, illetve leányvállalata ezúttal az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett kombinált mikrohitel értékesítésében is részt vesz.

A programot azok a vállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot, és legfeljebb kilenc főt foglalkoztatnak. A mikrohitel egyik legnagyobb előnye, hogy egy vissza nem térítendő támogatás is kapcsolódik hozzá.

Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója
Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója

Az elnyert forrásokat beruházásra lehet fordítani, a kapcsolódó hitel futamideje legfeljebb tíz év. Az igénybevevőnek a munkahelymegőrzés, -teremtés terén kell elkötelezettséget mutatnia, annyit kell csupán vállalnia, hogy a projekt befejezését közvetlenül követő két üzleti év személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50 százalékát.

A kombinált mikrohitel keretében megszerezhető forrás összesen 12 millió forint lehet. A teljes összegből maximum nyolcmillió forint lehet a hitelrész és négymillió a vissza nem térítendő támogatás. A hitel és a támogatás csak együtt vehető igénybe. A vállalkozásnak legalább a beruházás értékének tíz százalékát kitevő saját erővel kell rendelkeznie. A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. a kamatot az adott ügylet paramétereinek függvényében állapítja meg – a szektor, illetve a projekt kockázatától függően – négy és kilenc százalék között. A futamidő tíz év, de a törlesztést a türelmi idő lejárta után kell megkezdeni, mely akár két év is lehet.

A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. által kínált kombinált mikrohitel az ország háromszáz pontján érhető el, a területi kereskedelmi és iparkamarák, a VOSZ és a KA-VOSZ irodáiban. Az ügyintézési idő a konstrukció uniós pályázati részének bírálatát is figyelembe véve másfél-két hónap, így a leggyorsabban elérhető források közé tartozik. Rejtett költségek nincsenek, a hitel felvétele előtt fizetendő összes díj ötvenezer forint.

A hitel céljával kapcsolatban a KA-VOSZ igyekezett minél kevesebb megkötéssel élni. A megkapott összeg fordítható új gépek, berendezések beszerzésére, de ingatlan is vásárolható belőle, telephelynek, üzletnek, irodának. „Jelenleg komoly problémát jelent a mikrovállalkozásoknak, hogy telephelyhez, vagy saját üzlethez jussanak. Egy ingatlanvásárlással megtakaríthatják azt a nem kis költséget, amelyet jelenleg bérletre költenek. Ebből kijöhet a saját ingatlanvásárlásra felvett hitel törlesztőrészlete is” – mondta Krisán László.

A KA-VOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. a hitel biztosítékaként elfogadhatja magát a megvásárolt ingatlant is, ha pedig nem ingatlanvásárlásra kell a pénz, akkor a vállalkozás egyéb ingatlant is felajánlhat a hitel mögé. Az ingatlanbiztosíték lehetővé teszi, hogy a KA-VOSZ leányvállalata akár kezdő vállalkozásoknak is hitelt nyújtson, mely számos korábbi konstrukciókban nem volt lehetséges.

Az összeállítást a KA-VOSZ Zrt., a Széchenyi-kártya program szakmai irányítója támogatta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.