Új lakást vesz? Tíz tanács vásárlás előtt

1 Miután eldöntötte, hogy hol és mekkora lakást szeretne vásárolni, a legfontosabb szempont új ház esetében az eladó, vagyis az építtető „kiléte”. Érdemes utánanézni, hogy az adott cég hol és mit épített eddig, és leginkább annak, hogy azt milyen minőségben tette. Sokféle vásárlói fórum van, ahol remekül lehet tájékozódni a beruházó és a kivitelező cég „előéletéről”, referenciáiról. Ráadásul egy új építésű ház esetében a kapcsolat nem szűnik meg a kulcsátadással az eladó és a vevő között. Később, az esetleges garanciális javítások kapcsán nem mindegy, mire számíthatunk: korrekt ügyintézésre vagy vitára, netán pereskedésre.

2 Pusztán látványterv alapján vásárolni kockázatos lehet, mert a kivitelezés során sok helyen érvényesül a takarékossági kényszer. Előfordul, hogy a tervből sok mindent lespórolnak, legyen szó akár a dizájnról, akár funkcionális kiegészítőkről, vagy az épülethez ígért kertről, játszótérről. Nagyobb biztonságot ad, ha az épület már legalább kinőtt a földből, így látszik, hogy valójában mi készül.

3 Nagyon fontos a műszaki leírás tartalma. Az általánosságok szinte törvényszerűen azt sejtetik, hogy mindenből a legolcsóbbat tervezik beépíteni. Korrekt műszaki leírásban például az is benne van, hogy pontosan hány konnektor kerül a nappaliba, vagy hogy milyen márkájú nyílászárókat építenek be. Keressék a leírásban a konkrétumokat: számokat, márka-, illetve típusneveket.

4 Jó tudni, hogy még most is épülhetnek olyan új lakások, amelyekre az energiatanúsítvány kötelezővé tétele előtt adták ki az építési engedélyt. Ezek között van, amelyik a mai szabványok alapján már jó esetben is csak B kategóriásnak minősülne. Érdemes tehát megnézni az építési engedély kiadásának dátumát.

5 Az A kategóriás energiatanúsítvány nemcsak a havi rezsiben jelent megtakarítást, hanem a hitel törlesztésében is: egyes bankoknál figyelembe veszik azt, és jobb feltétellel adnak hitelt. Ez havi egy-kétezer forintos megtakarítást is jelenthet a törlesztésben.

6 Ha a kiszemelt új lakás minden szempontból megfelelőnek tűnik, az adásvételi szerződés megkötését sem szabad elsietni. Ha valami nem egyértelmű a szerződésben, nem kell félni rákérdezni, sőt módosítást kérni. Korrekt cég nem zárkózik el a vevői aggodalmakat eloszlató kérések teljesítésétől.

7 Bankhitel esetén az elvárt önerő jellemzően minimum 25 százalék. Befejezetlen házra a pénzintézetek nem adnak hitelt, sőt van, amelyik már nem elégszik meg a használatbavételi engedéllyel, hanem csak akkor hitelez, ha az épület társasházként be lett jegyezve. Fontos: garázsra, gépkocsibeálló megvásárlására nem lehet lakáscélú kölcsönt kérni, újabban sokan a lízinget javasolják, mint előnyös finanszírozási formát.

8 Az épülő új házat érdemes többször felkeresni, hogy lássuk, a megállapodás szerinti anyagokat építik-e be, és a tervezettnek megfelelően haladnak-e a munkálatok.

9 Ha már állnak a falak, az alaprajz után a helyszínen is jó ellenőrizni a méreteket. Például azt, hogy a kiszemelt konyhabútor befér-e majd a tervezett helyre. Nem mindegy, hogy szabvány, vagy csak egyedileg készített darabokkal tudjuk-e berendezni a lakást. Utóbbi jóval drágább.

10 A vételáron felül a lakás használhatósága érdekében némi tőkét tartalékolni kell a lakberendezésre, vagyis konyhabútorra, bútorokra és gépekre – hacsak nem tudunk mindent átköltöztetni előző otthonunkból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.