Sietnének a görög csomaggal

Megüzente a nigériai látogatáson tartózkodó Angela Merkel német kancellár, hogy addig nem érdemes megrendezni az eurózóna csúcstalálkozóját (amelynek időpontjául felmerült péntek is), amíg az átfogó görög csomagot össze nem rakják, amivel véget vethetnének a fertőzés terjedésének veszélyét hordozó piaci feszültségeknek is.

Azt már néhány hete is érzékelni lehetett, hogy a kormányok és a befektetők tudatosították magukban a görög csőd tényét, de próbálták az időt húzni, nehogy Spanyolország is a megtámogatandó tagállamok körébe kerüljön. Ám éppen ez a halogató taktika – s persze annak látszata, hogy az eurózóna vezetés nélkül maradt, s hogy a szereplők egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, és különféle ötletekkel hozakodnak elő a magánszektor bevonására és a közpénzek további elherdálásának megakadályozására – okozta, hogy a válság szele nemcsak Spanyolországot, hanem Itáliát is megcsapta. S nincs az a mentőalap, amibe e két állam együtt beleférne.

A folytonos halogatás másfél éve tartó történetének itt vége is szakad. De az átfogó megoldás kidolgozása még hetekig eltarthat, meglehet csak a hónap végére áll össze az új csomag. Az eurózóna bajainak orvoslásába bevont Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megunta a brüsszeli, párizsi, berlini, frankfurti vacakolást, s úgy nyilatkozott, csak azért szabadítja fel a tavalyi hitelkeretből a következő részt a fizetésképtelenség szélén táncoló Görögországnak, mert nem akar olajat önteni a terjedő tűzre. De nyilvánvaló, hogy a görög adósság méretét mérsékelni kell, s ebben a befektetőknek részt kell venniük. Figyelmeztette az IMF az Európai Központi Bankot (EKB) is, hogy lássa el megfelelő likviditással a görög bankokat, mert a részleges csőd elkerülhetetlennek látszik,még ha a frankfurti intézmény erről hallani sem akar. Ezzel az álláspontjával viszont az EKB kezd kínosan elszigetelődni.

A magánbefektetők – bankok, biztosítók, nyugdíjalapok – már adtak ötleteket, s ennek nyomán az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn eljutottak odáig, hogy az európai pénzügyi mentőalap (EFSF) jogosítványait bővítik, vélhetően azért, hogy az vásárolhasson görög papírokat a másodpiacon, vagy hitelt nyújtson Athénnak, hogy ő tegye ugyanezt. De terítéken van a német ötlet is, a görög államkötvények újra cserélése. Mindkét esetben a magánbefektetők lényegében leírnák követeléseik egy részét. Ezzel csökkentenék a görög államadósságot, míg például a francia javaslatnak ez nem lenne része, Párizs tovább hitelezné Görögországot, abban a reményben, hogy majd lesz valami.

A görög államadósság 340 milliárd euró, s a szakértők szerint ennek felét tudná Görögország visszafizetni. Mint korábban már megírtuk, a magánbefektetők a 170 milliárd eurós csökkentésből legfeljebb 95 milliárdot vállalhatnának, ha a technikai és jogi kérdések tömegét rendezni tudják a következő napokban, de inkább hetekben, a többit a kormányoknak, a központi bankoknak és az IMF-nek kéne leírnia, ami viszont politikailag nem látszik egyszerű feladatnak. De az átfogó tervnek része lenne, hogy a megszorítások mellett tényleg nagy hangsúlyt fektetnének a görög gazdaság növekedésének megindítására, a bankok feltőkésítésére, s adnának még hitelt Athénnak alacsonyabb kamat és hosszabb futamidő mellett.

A fertőzésveszély elől menekülő Olaszországban a szenátus csütörtökön jóváhagyta a deficitcsökkentő programot, de a kötvénykibocsátáson az olasz kincstár csak mintegy egy százalékponttal drágábban tudott eladni állampapírokat, mint egy hónapja. Miután a Moody’s az európai huzakodás láttán, de az európai kormányok dühétől kísérve leminősítette a szerinte újabb mentőcsomagra szoruló Portugáliát és Írországot, megfenyegette az adósságplafon emelésén vitázó Egyesült Államokat is, hogy megfosztja elsőrendű besorolásától. Ez egyrészt aláásta azokat a Brüsszelben is hallható elméleteket, hogy az amerikai hitelminősítők Európa kárára spekulálnak, amiből amúgy Kína is hasznot húz, másrészt viszont borús hangulattal árasztotta el a nemzetközi tőzsdéket, még több gondot okozva persze az átfogó megoldást kereső európaiaknak.

Plafonemelés és kiigazítás

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül szerdán utolsóként a Moody’s is negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok hosszú távú adósi besorolását, ami azzal a veszéllyel jár, hogy az amerikai állampapírok elbúcsúzhatnak elsőrangú státuszuktól. Egy leminősítéssel megdrágulna az államadósság finanszírozása, magasabb hozamokat kellene fizetni a kötvények vásárlóinak. Ez begyűrűzne a hitelpiacra is, drágábbá tenné a kölcsönöket, egyúttal visszavetné az amúgy is törékeny gazdasági növekedést. A Moody’s akkor szánta rá magát a lépésre, amikor a demokraták és a republikánusok között a törvényben megszabott, 14,3 ezermilliárd dolláros adósságplafon emeléséről harmadik napja folyó alkudozás sem hozott eredményt. Pedig a pártok megegyezési kényszerben vannak, ugyanis ha nem emelik meg legalább kétezermilliárd dollárral az ország eladósíthatóságának gátat szabó mutatót, akkor augusztus elején kiürül a kassza és nem lesz miből kifizetni az akkor aktuális nyugdíjakat és más szociális juttatásokat. A vita a pártok között eldurvult, olyannyira, hogy Barack Obama szerdán gyakorlatilag rácsapta az ajtót az újabb feltételeket szabó republikánusokra.

Az elnök az adósságplafon emelésével egyidejűleg költségvetési kiigazításokról is meg szeretne egyezni a képviselőházi többséget alkotó republikánusokkal. Ám utóbbiak négyezermilliárd dolláros megszorításokba hajszolnák bele a demokratákat úgy, hogy közben mereven elzárkóznak az adóemelésnek még a gondolatától is. Ha ebbe a politikai színezetű játszmába Obama belemenne, elveszítené 2012-es újraválasztási esélyeit. (K. B.)

Görög tüntetők
Görög tüntetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.