Napi 1,6 milliárd forint keresi a gazdáját

A GKI Gazdaságkutató szerint feszített munkára lenne szükség a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél ahhoz, hogy sikerüljön elkölteni az EU Magyarországnak biztosított forrásait.

Ez 7 évre 22,4 milliárd euró, közel 5940 milliárd forint, és mivel a még le nem kötött források nagysága 1500 mil liárd forint, naponta 1,6 milliárd forintot kellene kiosztani ahhoz, hogy 2013 végéig leköthessük ezt a pénzt. Eközben az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) 100 napja alatt mindössze 100 milliárd forint értékű pályázat érkezett az időarányos 160 helyett, és ezek közül sem nyer mindegyik majd a bírálat során. A gazdaságkutató szerint jól jellemzi a helyzetet, hogy a viszonylag sikeresnek előadott vállalkozásfejlesztési pályázatokra március 1. óta június közepéig 2541 pályázat érkezett, amelyből 614 (24 százalék) kapott addig támogatást. Ez jelzi, hogy a vállalkozások nemigen látják értelmét a pályázatoknak, illetve hogy a hazai intézményrendszer továbbra sem képes a tömegpályáztatásra, annak hatékony és gyors lebonyolítására.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2011 júliusában felmérést végzett a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégek körében, amelyek az összes hazai vállalkozást létszám alapján (1 mil lió 300 ezer fő) 63 százalékban reprezentálják. Kiderült, a cégek jellemzően nem ismerik az ÚSZT pályázatait, közülük is a nagyobbak tájékozottsága rosszabb, ami a GKI szerint részben azzal is összefügghet, hogy a kormányzati propaganda elsősorban a kkv-k pályázati lehetőségeit emeli ki, és sokan a kisüzemekre gondolhatnak. A válaszadók 91 százaléka január óta nem nyújtott be pályázatot az ÚSZT keretében, utóbbiak 85 százaléka (a teljes kör 77,5 százaléka) nem is tervez ilyen lépést. A felmérésben részt vettek 8 százaléka pályázott (29 százalékuk sikerrel, 11 százalékuk sikertelenül), a maradék 60 százalék esetében még nem ismert a végkimenetel. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.