Itthon is spórolnak

Az olasz piaci aggodalmak, illetve az azokra adott kormányzati válaszok árnyékában a budapesti kormány is intézkedett a költségvetési helyzet stabilitása érdekében.

Tegnap a parlamentben megszavazták azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel a költségvetési fejezetek idei előirányzatát 182,1 mil liárd forinttal csökkentették. Technikailag végleg elvonták a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegeket. A beszámolók szerint a tervezett hiány mértékét nem érinti a zárolás.

Az MTI tudósítása szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által előterjesztett javaslat indoklása szerint az évközi gazdasági folyamatok áttekintése során világossá vált, hogy az adóbevételek elmaradhatnak a tervezettől, ezen felül egyes kiadási előirányzatok teljesülése ismeghaladhatja a költségvetési törvényben jóváhagyott összeget. Így az áfából 69, az evából 16, a társasági adóból 84, az illetékekből 6,6 milliárd forinttal kevesebb folyik be idén a vártnál, ez összesen 175,6 milliárd forint. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatása 9 milliárd forinttal csökken, a PSZÁF-nak pedig 2,5 milliárd forintot kell befizetnie, így jön ki a 182,1 milliárd. A kormány egyes tagjai egyébként még a közelmúltban is tagadták, hogy a zárolásra a rossz tervezés miatt van szükség, szerintük a kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezet állította kész helyzet elé a magyar kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.