Elindult a próbaüzem Szarvason

Utolsó fázisába lépett a szarvasi biogázüzem építkezése: a Magyarország legkorszerűbb mezőgazdasági és élelmiszer-ipari hulladékokat újrafelhasználó erőművét építő német Aufwind megkezdte a próbaüzemet azért, hogy ősszel átadhassa a létesítményt.

A szarvasi üzem két és félszer akkora, mint az eddigi legnagyobb magyar biogázerőmű, s 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására is alkalmas.

A beruházás két helyszínen, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. együttműködésével valósul
meg. Szarvas külterületén épült fel a biogázüzem és kiszolgáló létesítményei, míg a Gallicoop telephelyén történik a termelt biogáz több mint 80 százalékának energetikai hasznosítása kapcsolt villamos-, hőés hidegenergia formájában. A két helyszínt 4,2 km-es gázvezeték köti össze.


Az Aufwind projektigazgatója, Kecskés József azt mondta: ez a típusú és nagyságrendű energiafelhasználás tesz egy energetikai projektet életképessé és hosszú távon fenntarthatóvá.

Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: végre egy olyan fejlesztés valósul meg Kelet-Magyarországon, amely olyan hulladék- és mezőgazdasági szerves anyagokat használ fel, amelyek évszázadok óta képződnek, csak eddig a természetben szabadon bomlottak le. Mostantól azonban zárt rendszerben, környezetbarát módon dolgozzák fel és hasznosítják újra.

5 MILLIÁRD

A SZARVASI biogázerőmű nettó bekerülési értéke ötmilliárd forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.