Ünnep szanálással

Megünnepelte a 61. Vasutasnapot a MÁV: a társaság a vasúti tisztek avatása, illetve a vállalati és miniszteri kitüntetések átadása alkalmából új ígéreteket nem kapott, a régieket viszont megerősítették.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Magyar Vasúttörténeti Parkban arról beszélt, hogy hazánk 2013-ig, az Európai Unió költségvetési időszakának végéig, mintegy 650 milliárd forint uniós forrást használhat fel a közösségi közlekedés, ezen belül a vasút fejlesztésére. A beruházások a Közlekedési Operatív Program (KözOp) keretében, a magyar állam szerepvállalása mellett valósulhatnak meg. De a vasútfejlesztésben való részvétel iránt a kínai befektetők is érdeklődnek.

A tárcavezető megismételte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábbi bejelentését. E szerint a kormány felvállalta aMÁVmintegy 300 milliárd forintra rúgó hitelállományának szanálását. Fellegi Tamás szerint az előző kormányok felelőtlen vasútirányítási lépéseinek számlájára írható óriási adósság felszámolása utat nyit a MÁV rendbetétele előtt. A törlesztési és kamatterhek mérséklése azonban lehetőséget teremt a társaság tarifa-, és utazásikedvezmény-rendszerének átalakítására, versenyképessé tételére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.