Élénk az export növekedési üteme

Májusban – első becslés szerint – a hazai kivitel értéke 1805 milliárd forintot (6780 millió eurót), a behozatalé 1612 milliárd forintot (6060 millió eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel 19, a behozatal 14 százalékkal nőtt 2010 májusához viszonyítva.

Mindezek alapján a külkereskedelmi mérleg az év ötödik hónapjában 192 milliárd forint (720 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 78 milliárd forintos (318 millió eurós) javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest – tette közzé az adatokat pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A január és május közötti időszakban – ugyancsak előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 8947 milliárd forint (33 136 millió euró), a behozatalé 8067 milliárd forint (29 865 millió euró) volt. Az előbbi euróértéke 20, az utóbbié 19 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 880 milliárd forint (3271 millió euró) aktívumot mutatott, ez az egyenleg 256 milliárd forintos (956 millió eurós) javulását jelenti az elmúlt évi bázishoz képest.

– Az export növekedési üteme továbbra is igen élénk külső keresletet mutat, annak ellenére, hogy a konjunktúramutatók már lassulást jeleztek – foglalta össze a fejleményeket Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője –, az import bővülési dinamikája pedig azt mutatja, hogy változatlanul gyenge a belső vásárlási kedv. Az import növekedése természetesen csak a hazai fogyasztás élénkülésétől várható, ami aligha lesz látványos, így a behozatal is csak nagyon lassan nőhet. Mindezek hatásaként a Takarékbanknál a külkereskedelmi többlet további bővülésére számítanak, ám ennek mértéke mérséklődhet – fejtette ki az elemző. A külkereskedelmi többlet idén meghaladhatja a 6,7 milliárd eurót a tavalyi 5,5 milliárd után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.