Májusban megtorpant a lendület

2011 májusában éves összehasonlításban 7,6 százalékkal – munkanaphatástól megtisztítva 2,6 százalékkal –növekedett, áprilishoz képest viszont a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 0,8 százalékkal csökkent az előzetes adatok alapján.

A termelés az év első öt hónapjában 10,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előzetesen jelzett 7,6 százalékos fejlődés kicsit kedvezőbb a vártnál –mondta a lapunknak Barta György, a CIB Bank elemzője. Megjegyezte: a KSH szerint az előző hónaphoz képest tapasztalt lassulás azzal magyarázható, hogy néhány cég termékei iránt visszaesett a kereslet. Az elemző szerint az előző hónapok roppant impozáns növekedési ütemét senki sem várta már, mert a német piacon az élet visszatért a normál kerékvágásba, azaz a piac immár kisebb erővl húz. Ezzel együtt az egész éves ipari növekedési prognózisukon nem változtatnak, az maradt 6,5 százalék. Ez valamivel alatta marad az elemzői konszenzusnak, amelyet azzal indokolt, hogy a belső kereslet még mindig gyengének mondható.

Jövőre azonban ismétmarkánsabb bővülés indulhat meg, miután több kapacitás tér vissza Magyarországra, s új beruházások, így az autóipari fejlesztések is belépnek a termelésbe.

Annak ellenére, hogy a külső konjunktúra lassulni látszik, a hazai ipar számára kiemelten fontos német autóipar júniusban újabb történelmi csúcsot ért el. A következő hónapokban 5–7 százalék közötti növekedésre számítanak az elemzők, amely jövőre tovább emelkedhet a Mercedes kecskeméti üzemének indulását követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.