Az EU-n belül megszűnhetnek a roamingdíjak

2015-re eltűnhetnek a különbségek a külföldi és a honos hálózatban bonyolított mobiltarifák között az unión belül – legalábbis az Európai Bizottság szerint. Az egységes digitális piacon a fogyasztók elfogadható áron, meglepetésszámlák nélkül telefonálhatnak.

A szervezet a gyakorlatilag nem működő roamingpiac átszervezésére, strukturális átalakítására és ekként a verseny serkentésére hirdetett meg a tagállamok és az Európai Parlament által még jóváhagyandó javaslatokat.

Neelie Kroes uniós biztos a probléma tárgyával, egy mobiltelefonnal
European Competition Commissioner Neelie Kroes displays a mobile phone at a news conference on roaming charges at the European Commission headquarters in Brussels July 6, 2011.The proposals of the European Commission will allow users travelling abroad to opt for a cheaper mobile roaming contract from a competing provider while using the same phone number from their domestic operator. "This proposal tackles the root cause of the problem -- the lack of competition on roaming markets -- by giving customers more choice and by giving alternative operators easier access to the roaming market," EU Telecoms Commissioner Neelie Kroes said in a statement as she announced the proposals on Wednesday. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS)

Neelie Kroes illetékes biztos már korábban is harcosan hangoztatta: ha valaki komolyan veszi az unió alapelveit, akkor el kell tűnni a különbségeknek a roaming és a helyi díjak között.

Ez esetben jönne létre az egységes digitális piac, s a fogyasztók elfogadható áron, meglepetésszámlák nélkül telefonálhatnak, küldhetnek szöveges üzenetet vagy internetezhetnek, amikor az unión belül külföldre utaznak. Mint Neelie Kroes fogalmazott, a virtuálissá vált belső határok továbbélése a digitális világban nehezen magyarázható el az uniós polgároknak, és gátolja a versenyképesség javítását is.

Javaslata értelmében 2014. július elsejétől a fogyasztók külön szerződést köthetnének a roamingszolgáltatásra, telefonszámuk megőrzése mellett. A bizottság egyben ösztönzi új (roaming) szolgáltatók megjelenését, amelyek a szabályozott nagykereskedelmi árakon saját hálózat nélkül használhatnák más országok hálózatait.

A bizottság kiskereskedelmi árplafont is bevezet 2016-ig. Így 2012-től 2014-ig 90 centről 50 centre menne le a megabájtonkénti ár, a kezdeményezett hívások percdíja 24, a fogadottaké és a szöveges üzeneteké 10 centre esne.

Ezt azzal indokolják, hogy a 2009 óta érvényben lévő nagykereskedelmi ársapkarendszer nem hozta meg a várt változásokat, s egyes esetekben a fogyasztók megabájtonként akár több mint két eurót is kénytelenek fizetni, ha külföldön akarnak internetezni. Kroes szerint az árplafon intézményét csak a verseny élénkülése tehetné feleslegessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.