Hernádiról egyeztetnek: Ma megtudjuk, mit akarnak a horvátok

Ma teszi közzé kétsorosnak ígért közleményét a Legfőbb Ügyészség arról, milyen megkeresés érkezett a horvát hatóságoktól egy Horvátországban folyó, a Molt is érintő nyomozással összefüggésben, és abban milyen döntést hozott a magyar nyomozásfelügyeleti és vádhatóság.

Lapunk keddi számában azt írtuk, hogy a horvát ügyészség már hivatalosan is kérte Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának előzetes kiadatását. Forrásaink úgy tudták, horvát részről egyidejűleg azt is felajánlották, hogy az általuk később megadandó kérdések és bizonyítékok alapján Magyarországon hallgassák ki Hernádit, akit Horvátországban az INA feletti irányítás átvételével összefüggésben tízmilllió eurós vesztegetéssel „hozott kapcsolatba” az ottani ügyészség.

Azt, hogy már hivatalosan kérték volna Hernádi előzetes kiadatását, kedden cáfolta lapunknak a horvát ügyészség. Arra hivatkozva, hogy a horvát ügyészség folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozik (különösen a politikailag kényes Mol–INA-ügyben nem), nem reagáltak arra a kérdésünkre, hogy felajánlották-e a magyar hatóságoknak Hernádi kihallgatását.

A kiadatás kapcsán a magyar igazságügyi tárca is jelezte, hogy nem tud ilyen megkeresésről. Tiltakozott, pereket helyezett kilátásba és helyreigazítást kért továbbá a Mol Nyrt. Eddig egyetlen cáfolat sem hangzott el azonban a cikk azon állításával kapcsolatban, hogy a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult volna Magyarországhoz a Hernádi-ügyben.

A Legfőbb Ügyészség megkeresésünkre egy nap türelmet kért, és a már említett kétsoros közleményt ígérte. Ha semmiféle megkeresés nem érkezett volna horvát részről a Legfőbb Ügyészségre, nyilván azonnal és kategorikusan cáfolják, hogy Horvátország felajánlotta volna, Budapesten hallgassák ki Hernádit. Az időkérés azt sejteti, hogy az ügyben folyhatnak még bizonyos egyeztetések.

Úgy tudni, horvát és magyar ügyészségi vezetők az elmúlt hetekben több találkozón is egyeztettek a Mol–INA-ügyben folyó nyomozás magyar szálának felgöngyölítéséről. Információink szerint e tárgyalásokon felvetődött, hogy jogsegély keretében a magyar ügyészség Magyarországon hallgatja ki Hernádit.

A tegnapi reakciók azt sugallják, hogy a Mol-vezér sorsát érdemben befolyásolja a horvát INA és a magyar Mol együttműködésének alakulása. A tét ugyanis valójában az, ki irányíthatja a jövőben a horvátországi céget. Egyes vélemények szerint e harc része a Hernádi ellen folyó korrupciós vizsgálat is (a horvát hatóságok feltételezése szerint Hernádi részese egy vesztegetési ügynek, amivel a Molt hozták kedvező helyzetbe az INA irányításában). Ha az elmúlt hetek történései mellé csoportosítjuk a tegnapi nyilatkozatokat, az alábbi következtetésre juthatunk: a horvátok megpróbáltak gesztust gyakorolni azzal, hogy a magyar hatóságokat bevonták, lényegében azok gondjaira bízták a Hernádi-ügyet. Esetleg azért, mert így fejezik ki hálájukat a támogatásért, amit a magyar kormány nyújtott a horvátok uniós csatlakozási tárgyalásai során.

Van azonban egy másik olvasat is: az, hogy cserébe az INA-n belüli erőviszonyok megváltoztatását várják a magyar államtól, amely nemrég tetemes, a cég negyedét kitevő tulajdonrészt szerzett a Molban, így tényleges beleszólása van a cég ügyeibe.

Mind Hernádi, mind a Mol–INA jövője szempontjából különösen érdekes, amit Orbán Viktor mondott tegnap Strasbourgban: a kormányfő szerint a cégvezető ügye nem tartozik a kormányra, „a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata”, másrészt egyértelművé tette, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá a magyar állam, mint tulajdonos. Ez világos üzenet volt Hernádinak, de a horvátoknak is. Kérdés, milyen lépésre sarkallja őket a határozott álláspont. Könnyen elképzelhető, hogy végül mégis kormányközi szinten kell megállapodást keresniük a feleknek. Egy eltúlzott horvát reakció nem maradna válasz nélkül. Érdemes felidézni, mit mondott az INA-ügyről lapunknak Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára bő egy hete: a horvát kormány álláspontját alakító tényezőket fi rtató kérdésünkre egyebek mellett megjegyezte, hogy „Magyarországon is ratifikációs eljárásban kell dönteni a horvátok csatlakozásáról”. Vagyis van ütőkártya a magyar kormány kezében.

Helyreigazítás

Lapunk 2011. július 5. lapszámában, valamint annak internetes változatában közöltekkel ellentétében Horvátország nem kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását. A Mol elnök-vezérigazgatójára vonatkozó hivatalos előzetes kiadatás iránti kérelem hírét a horvát ügyészség és a Mol cáfolta.

Az INA-részvények megvásárlásáról 2003-ban született megállapodás
Az INA-részvények megvásárlásáról 2003-ban született megállapodás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.