GKI: a valós helyzet nem lett jobb

A magyar gazdaság fontos mutatói javulnak a világgazdasági válság enyhülésével párhuzamosan, de a valós helyzet nem jobb, mint a kormányváltáskor volt. A külső konjunktúra eddig kissé kedvezőbb volt a vártnál. A belföldi kereslet visszaesése véget ért, de növekedésére csupán a második fél évben lehet számítani – áll a GKI Gazdaságkutató elemzésében. A kormány olyan megszorítások bejelentésére kényszerült, amelyeket ellenzékben és az elmúlt egy év alatt is el akart kerülni. Ezek a bejelentések óvatos bizalmat keltettek a külföldi befektetőkben és nagy nyugtalanságot az érintettekben. A magyar gazdaság az első negyedévben még mindig az uniós átlagtól és különösen a visegrádi országok növekedési ütemétől elmaradva fejlődött. A GKI a kormány prognózisától lényegesen elmaradó bővülést vár: az év egészében a GDP 2,5 százalék körüli növekedését jelzi előre; a kivitel némi lassulását a beruházások és a fogyasztás szerény fejlődése ellentételezni tudja. A kabinet a gazdaság 3,1 százalékos bővülésére számít.

A foglalkoztatási ráta 2011. március–május átlagában az előző és az egy évvel korábbi három hónaphoz viszonyítva is 0,4 százalékponttal emelkedett, miközben a munkanélküliség hasonló mértékben, 11 százalékra csökkent.

A munkaerő-kereslet ugyanakkor csak szerény mértékben élénkül. Markáns bővülés csak néhány feldolgozóipari szakágazatban várható – hangsúlyozta a GKI. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.