Ketyeg a gázbomba

Nehéz helyzetben van az, aki legálisan szeretne megszabadulni feleslegessé vált háztartási PB-gáz-palackjától: nem egyszerű ugyanis olyan cseretelepet találni, ahol átveszik a kiürült tartályokat.

Több mint egy tucat telepen érdeklődtünk, de csak egy akadt, ahol nem utasítottak el. A forgalmazók és partnereik – főként a tartályok ártalmatlanításának költségei miatt – nem törik magukat az üres palackokért, pedig január óta már rendelet kötelezi őket az átvételre. Mindez szerepet játszik abban, hogy továbbra sem csökken a lakosságnál lévő, veszélyes hulladéknak minősülő, több millió darabosra becsült palackkészlet.

Esztó Péter, a Magyar PB-Gázipari Egyesület elnöke szerint a palackgondok egy-másfél évtizede kezdődtek. Miután a legkisebb településekre is eljutott a vezetékes gáz, s mind népszerűbbekké váltak a villannyal működő tűzhelyek, fűtőtestek, drasztikusan visszaesett a háztartási PB-gáz-palackok iránti kereslet. Emiatt a korábbi vásárlók már nem cserélni indultak a telepekre, hanem azért, hogy leadják használt palackjukat. Az első meglepetés akkor érte őket, amikor megtudták: az egykor több ezer forintért megvásárolt – időközben persze sokszor cserélt – tartályért nem kapnak pénzt. Azért ugyanis nem betétdíjat adtak, hanem megvették, a forgalmazókat pedig semmi nem kötelezte a visszavásárlásra. Később már ingyen sem kellettek a palackok a forgalmazóknak, hiszen az értékesítés visszaesése nyomán nem volt szükségük tartályutánpótlásra. Pedig az egykor több ezer forintért eladott palackokból jókora bevétele keletkezett a forgalmazóknak, a tartályok elértéktelenedéséből adódó sokmilliárdos veszteség pedig a lakosságot sújtotta.

Mindez abszurd és veszélyes helyzetet teremtett: legálisan szinte reménytelenné vált a palackok leadása. Emiatt állandósult a lakosságnál lévő használatlan tartályok száma, Esztó Péter például több millió darabosra becsüli a garázsokban, padlásokon, kamrákban elfekvő – tűzeset idején közvetlen veszélyt jelentő – készletet.

Ezen a helyzeten változtattak volna azzal az év elején életbe lépett rendeletmódosítással, ami előírja: a gázzal foglalkozó kiskereskedőknek kötelességük átvenniük a kijelölt cseretelepeken a palackokat. Fél év telt el a rendelet életbelépése óta, ám tapasztalataink szerint a forgalmazók továbbra sem törik magukat azért, hogy megszabadítsák a lakosságot az üres palackoktól. A tartályok tárolása, szállítása, de legfőképp ártalmatlanítása ugyanis jókora költségeket ró rájuk. Az érintett cégek visszafogottságát jól jelzi, hogy több mint egy tucat balatoni cseretelepen érdeklődtünk, ám csupán egyetlen olyan árusítóhelyet találtunk, ahol átvették volna az üres palackot. A telepeken ráadásul nemcsak elutasítottak, de még abban sem tudtak tanácsot adni, hogy hol lehet palackot leadni – pedig ez is kötelezettségük lenne.

Egy fonyódi, PB-palackokat is árusító benzinkúton azt mondták: „Nem vehetünk át egyet sem, próbálja meg kéz alatt eladni.” Ezzel szemben egy keszthelyi telepen azt javasolták, hogy ajándékozzuk ismerősnek a palackot, mert az már úgysem ér semmit. Volt, ahol látszólag nem zárkóztak el az átvételtől, de valójában teljesíthetetlen feltételt szabtak: blokkal kellett volna igazolni, hogy – hónapokkal, netán évekkel ezelőtt – ott vettük a palackot. A helyzetet jól jellemzi ez is: az egyik legnagyobb forgalmazó cég központi ügyfélszolgálatán kértünk segítséget abban, hogy Fonyód térségében mely telepükön adható le tartály. A társaság által kijelölt cseretelepen sem jártunk azonban sikerrel, mert ott azt közölték: csak eladnak, s nem tudnak arról, hogy bárhol is átvennék a palackot.

A telepek elzárkózása általános probléma: a használt cikkeket kínáló internetes portálokon tucatjával találni eladó palackokat. Sokan jelképes összeget kérnek, csak hogy szabadulhassanak azoktól. S ez még a jobbik eset: információink szerint ugyanis gyakorivá vált, hogy az árokparton „felejtik” a palackokat, vagy fémgyűjtőkhöz kerülnek, akik sokat kockáztatva feldarabolják azokat, majd eladják az alumíniumdarabokat.

Ellenőrzést indít a bányafelügyelet

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz is érkezett már panasz a palackok leadhatatlansága miatt – tudtuk meg a szervezet szóvivőjétől, Fülöp Zsuzsannától. A hatóság álláspontja szerint egyértelmű a helyzet: a forgalmazóknak kötelességük átvenni ártalmatlanításra, megsemmisítésre az üres palackokat.

Hasonlóképp nyilatkoztak a PB-gáz forgalmazásával kapcsolatos piacfelügyeleti feladatokat ellátó Magyar Bányászati és Földtani Hivatalnál is, ám megjegyezték: alig fél éve lépett csak életbe az a rendelet, amely a forgalmazókat kötelezi az üres palackok átvételére, s „időbe telik, mire mindenütt napi rutinná válik a változások alkalmazása”. A szokatlan hatósági türelem azonban nem tart már sokáig: úgy tudjuk, hamarosan szigorú ellenőrzésbe kezd a bányafelügyelet a telepeken, hogy kiderüljön, teljesítik-e a rendeletben előírtakat.

Útban a telep felé – Tolhatja vissza
Útban a telep felé – Tolhatja vissza
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.