Nem változik a Mal Zrt. tulajdonosi szerkezete

Változatlan a Mal Zrt. tulajdonosi szerkezete, és a jövőben sincs szó „közeli cégek” beszállásáról – mondta Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A vezérigazgató az államnak tett részvényfelajánlással kapcsolatban megjegyezte: a tulajdonosoknak a katasztrófát követően természetes volt, hogy a munkahelyek megőrzésének érdekében együttműködjenek az állammal. Ám a cég tulajdonosi szerkezete megegyezik a katasztrófát megelőző állapottal. (Tavaly ősszel a három tulajdonos, Tolnay Lajos, Bakonyi Árpád és az azóta elhunyt Petrusz Béla a belügyminiszternek írt levelükben felajánlották a tulajdonrészüket az államnak.) Bakonyi Zoltán az állami felügyelet lezárulta kapcsán elmondta: az elmúlt kilenc hónap legfontosabb eredménye a munkahelyek megőrzése.

A timföldgyár technológiaváltásának költsége meghaladta a 750 millió forintot, a külső területeken elvégzett munkálatok és a völgyzáró védőgátak megépítése további egymilliárd forintot tett ki. Ebben a kárelhárítási és helyreállítási munkálatok költsége nincs benne – tette hozzá.

A hidrátgyártás új technológiája egymilliárd forint többletköltséget okoz évente, de Bakonyi kifejtette: az elmúlt hónapokban keletkezett több mint ötmilliárd forint veszteséget és a hátralevő beruházások költségét a következő években le kell dolgozni, és hosszú távon a termékek árába kell majd beépíteni. Hozzátette: amelyik termék árában ezt nem tudják érvényesíteni, annak a gyártását megszüntetik. A cég a 2010-es évet mintegy 30 milliárd forintos árbevétel mellett az októberi katasztrófát követő kényszerleállás miatt végül veszteséggel zárta. Idén áprilistól ismét nyereségesek üzemi szinten.

A cégnek a finanszírozás még problémát jelent, noha a szállítók nagyon türelmesek – fogalmazott a vezérigazgató. A Mal száraz technológiára vált, nem termel többé magas folyadéktartalmú vörös iszapot, ám ez nagyobb terhelést jelent a környezetre. A Mal Magyarország mellett Romániában, Boszniában, Szlovéniában és Montenegróban – ez utóbbi még csak elnyert koncesszió – termelést, Németországban kereskedelmi tevékenységet folytatnak. A Magyarországon gyártott termékek 95 százalékát exportálják. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.