Lassú javulás az unióban

Az euróövezetben a tavaly májusi 10,2 százalék után idén ugyanebben a hónapban 9,9 százalékos volt a munkanélküliségi mutató – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az unió összes, 27 országát figyelembe véve az adat ugyancsak csökkenést mutat, hiszen a tavalyi 9,7 után most 9,3 százalékot regisztrált a szervezet. A jelentés szerint májusban az unión belül összesen 22,378 millió munkanélkülit tartottak számon, amely 5 ezres csökkenés az áprilisi állapotokhoz képest.

Magyarországon az átlagnál rosszabb lett a statisztika, hiszen az Eurostat számai kereken 10 százalékos munkanélküliségi szintet jeleztek, ami egyébként csökkenést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. Magyarország az Eurostat rangsorában az alsó harmadban foglal helyet, nálunk magasabb munkanélküliségi mutató csak Szlovákiában volt a visegrádi négyek közül: 13,3 százalék. Lengyelországban az uniós átlagnál valamivel jobb, 9,2 százalékos munkanélküliséget mutattak ki.

A tagországok közül a legalacsonyabb rátát Ausztriában és Hollandiában mérték, 4,3 és 4,2 százalékot, s változatlanul Spanyolországban regisztrálják a legtöbb állástalant, 20,9 százalékot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – melyek más módszeren alapulnak – a február és április közötti időszakban 11 százalékos volt a hazai ráta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.