Titkos adu a Doprastavnál

Magyar „csodafegyvert” vetett be a mélyépítő cégek szerint a szlovák Doprastav a magyarországi infrastrukturális tendereken. A titkos adu az évek óta felszámolás alatt álló Viadom korábbi tulajdonosa lenne.

A Doprastavnál nem értek rá válaszolni. Mechler Zoltán visszatért! – a mélyépítő cégek körében legalábbis terjed a hír, hogy a tönkrement Viadom Zrt. korábbi tulajdonosa szlovák színekben beszállt a magyarországi vasútépítésekért folytatott versenybe. És azt mondják: új cégének már az első győzelmeket is meghozta. A Viadom pénzükre máig hiába váró alvállalkozóinak kedvéért utánanéztünk a hírnek, de a cégtulajdonos-vezérigazgatónak nincs nyoma a sínek között.

Sokan Mechler Zoltán „számlájára” írják, hogy a Doprastav a.s. konzorciuma április derekán 30,9 milliárd forintos ajánlatával megnyerte a Kelenföldet Tárnokkal összekötő vasútvonal építési tenderét. Tudni vélik: a prágai székhelyű DDM Group szlovák vállalkozása a magyar üzletember segítségével tudott jól szerepelni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tenderén. Mechler pedig a találgatások szerint azért segített, mert érdekelt a Doprastavban. Próbáltuk megtudni, a Doprastav magyar képviseleténél mit szólnak a versenytársaik körében terjedő találgatásokhoz. Ladsilav Conka, a magyar fi óktelep vezetője kérdésünkre nem válaszolt. Munkatársa útján azt üzente: nincs ideje tárgyalni a cégét érintő témáról. Leghamarabb úgy két hét múlva lát lehetőséget az ügy megbeszélésére.

Mechler Zoltán nevét a pozsonyi cégnyilvántartásokban is felesleges keresni. A Doprastav vezetésében legalábbis hivatalosan biztosan nem kapott helyet. De a céginformációkból az sem derül ki, hogy a magyar üzletember esetleg rendelkezik-e Doprastav-részvényekkel. Annyi azonban bizonyos, hogy a 34 euró névértékű, több mint egymillió papírból meglehetősen sok felett kellene rendelkeznie, ha a társaság működésébe érdemben bele akarna szólni.

A hírbe hozott üzletember kerüli a sajtót. Olyannyira, hogy a Németországban dolgozó Mechler Zoltánt hiába kerestük. Ennek ellenére annyi mégis megtudtunk: a cégvezető Nürnbergben saját tanácsadó cégét irányítja, és többnyire csak hétvégékre tér haza. A családi vállalkozása, az MC Consulting kezében lévő MI-WA Consulting pedig magyarországi beruházásokkal nem foglalkozik. Üzletfelei a német piacon dolgozó, üzleti tanácsra szoruló magyar vállalkozások közül kerülnek ki.

Úgy tudjuk: az évek óta felszámolás alatt álló Viadom korábbi tulajdonosának lett volna lehetősége a Doprostavnak dolgozni. A 3-as és a 35-ös út építését a Viadommal közös konzorciumban megnyerő szlovák Inzinierske Stavby a.s. legalábbis 2008-ban vállalta volna, hogy „összehozza” a magyar üzletembert és a Doprastavot. Az együttműködésből azonban a hírek szerint nem lett semmi.

Nehéz eldönteni: a Mechler Zoltán visszatértét híresztelők tévednek, vagy az üzletember álcázza ügyesen szlovákiai kapcsolatait. Akárhogy is van azonban, a Viadom története még nem ért véget.

Bezzegcég felszámolásban

Alacsony áraival elismert címet ví vott ki magának a felszámolása előtti években a Viadom. Kóka János akkori gazdasági miniszter legalábbis bezzegcégként emlegette a társaságot a szerinte túl drágán dolgozó autópálya-építő cégek vezetői, illetve a nyilvánosság előtt. A mélyépítő felszámolása 2007 derekán kezdődött, és máig nem zárult le. A Viadom több mint ötszáz hitelezője összesen 46 milliárd forintnyi követelést jelentett be a felszámolónak, a társaság azonban csak 17 milliárd forint követelés jogosságát ismerte el. A hitelezők egy részével a felszámoló az elmúlt több mint három évben megállapodott.

A Viadommal szembeni követelések összege azonban még mindig több milliárd forint. Igaz, a remények szerint a tartozások hamarosan tovább csökkenhetnek az alvállalkozókkal kötött egyezségek révén. Az újabb kifizetésekre az adhat lehetőséget, hogy a bíróság döntése szerint a Viadomnak jár az a 632 millió forint, amit a NIF Zrt. a 3-as és a 35-ös út építését kísérő elszámolási vita idején bírói letétbe helyezett. Emellett a felszámoló további 21 millió forint elmaradt követelés rendezéséről is megegyezett a NIF-fel. Ha a pénz megérkezik, az alvállalkozók pénzük 30-40 százalékát kaphatják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.