Itt a július, mégsem nő a gázár

Lapunk értesülései szerint júliustól nem változik a lakossági gáz alapára. A cégek ugyan most érvényesíthetnék éves áremelési igényüket, ám erre nincs lehetőségük. A kormány a Széll Kálmán Tervben kilátásba helyezte a rezsiköltségek befagyasztását, igaz, ennek törvénybe iktatásával egyelőre adósak, pedig 2011. július 1-jéig adtak maguknak határidőt.

Kisebb tételek ugyanakkor változhatnak. Egyelőre nem ismert, mit kezd a kormány azzal, hogy megszűnik az importkorrekciós tétel. Ez a köbméterenként mintegy 140 forintos tarifából 3 forintot tesz ki. Információnk szerint július 1-jei hatállyal több más közbenső árat is pontosítanak, az MVM gázpiaci előretörése érdekében. Ez azonban nem érinti a lakossági tarifát. A kormány korábban azt is bejelentette, hogy augusztus 31-ig meghosszabbítják a szociális alapú gáz- és távhőár-támogatást. Ezután viszont a rászorulók már egy teljesen új rend szerint, az önkormányzathoz fordulhatnak fűtési kedvezményekért.

Sokaknak mégiscsak fel kell készülniük a gázáremelésre. Az Orbán-kormány ugyanis januárban úgy döntött: noha az átlagnak megfelelő 1200 köbméter éves fogyasztásig nem változik a tarifa, az e feletti fogyasztás drágul. Ez területenként eltérő, 12-16 százalék, ami a lakossági gázfogyasztók harmadát éri el.

A Tigáz kérésére közöljük: táblázatunkban a szolgáltatók hagyományos területére vonatkozó tarifákat szerepeltettük. Ha ott egy másik szolgáltató is jelen van, az is a helyileg érvényes árakat alkalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.