Gyakori az inkasszó

A számviteli és pénzügyi fegyelem nem a magyar vállalkozások erőssége, erre pedig ékes bizonyíték, hogy a feketelista.hu néhány héttel korábbi adatai szerint mintegy 120 ezer cég ellen folyik adóvégrehajtási eljárás, s a nyilvános adatok 2100 milliárd forint összes adóhiányt összegeznek. Egy másik sokatmondó adat: tavaly május óta több mint 68 ezer cég adószámát függesztették fel az éves beszámolók közzétételének elmulasztása miatt, igaz, negyvenezer esetben az intézkedés csak ideiglenesnek bizonyult, s az adószámot „reaktiválták” a beszámolók beérkezését követően.

Egy, még a válság előtt készült, s a kkv-szektort vizsgáló tanulmány pedig arról számolt be, hogy e körben minden második cégnél rendszeresen előfordul a fizetési késedelem (átlagosan évi 17 alkalommal) a szállítóik felé, minden tizedik kkv késett a tb-járulék vagy valamilyen más adónem befizetésével. A jelentés szerint 36,8 százalék azon cégek aránya, ahol rendre előfordulnak likviditási problémák.

A válságot követően talpon maradtak helyzete súlyosbodott: a szolgáltatószektorban értékesítéssel és tanácsadással foglalkozó szakértőink diszkréten úgy fogalmaznak, hogy a hazai kkv-szektorban napi problémát okoz a cashflow-menedzsment. Ez a fizetési fegyelmen is megmutatkozik, és kárát látják mind a partnerek, mind pedig az állam.

A szakértők aggasztónak tartják, hogy a cégek ellen folyó eljárások száma nem fogy. Hiába zárják le hetente mintegy ötezer cég ügyét, ha hasonló számban kell újakkal szemben a végrehajtást elrendelni.

Sok cég ellen szinte havonta indul új végrehajtás: alig rendezték adósságukat, az újabb elmaradások miatt szinte azonnal ismét eljárást kell indítani ellenük. Jellemző, hogy rengeteg, végrehajtás alá vont cég gyakorlatilag nem is működik, ez pedig rontja a behajtás sikerességét: a megtérülés éves szinten a korábbi 28-30 százalékról 23 százalékra mérséklődött.

Az adóhatóság rendre nyilvánosságra hozza a köztartozással bíró cégek listáját, ez azonban nem bizonyul elegendő visszatartó erőnek. A kétszáz legrosszabb listáján az első tíz társaság mindegyike ellen minimum két tucat végrehajtási eljárás indult már. Az érintett cégek nagy része korlátolt felelősségű társaság, a listán rajtuk kívül egy részvénytársaság és 38 betéti társaság is helyet kapott – utóbbi esetben a beltag tulajdonos magánvagyonával is felel a felhalmozott tartozásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.