Átalakul a hazai lízingpiac

A hazai lízingfinanszírozóknak egy időben kellett szembesülniük a finanszírozási piac drasztikus csökkenésével és a finanszírozott portfólió fokozatos romlásával. Ennek oka abban keresendő, hogy a lízingfinanszírozási forma Magyarországon elsősorban a kis- és középvállalati szektorban volt jellemző, és a válság ezt a szektort érintette a legnagyobb mértékben. E folyamatok eredményeként a hazai lízingpiaci szereplők száma csökkent: egy részük nem élte túl a válságot, a banki hátterűek közül pedig többen beolvadtak az anyavállalatba. Azok, amelyek túlélték ezt az időszakot, jelentős lépéseket tettek a költséghatékony működés felé – áll a ING Lízing Magyarország összefoglalójában.

A lízingfinanszírozás nagyobb átláthatósága és fedezeti struktúrája miatt ugyanakkor ismét előtérbe kerültek olyan korábban klasszikusnak mondható területek, mint a haszongépjármű-beszerzésekben való szerepvállalás. A gazdaság fokozatos beindulásával együtt járó infrastrukturális beruházások felfutásával egyre nagyobb igény mutatkozik az eszközfinanszírozás iránt is, ami elsősorban gyártósorok és -berendezések beszerzését jelenti. A korábban jellemzően lízinggel finanszírozott szektorok esetében még nem látszanak a fellendülés jelei: az építőiparban általános körbetartozás miatt elszenvedett veszteségek miatt az ügyfelek és a finanszírozók egyelőre kivárnak ezen a területen. E mellett viszont a lízingkonstrukció előnyei a nagyvállalatok számára is egyértelművé váltak, legalábbis erről tanúskodnak az elmúlt negyedévi számok, amikor is ebben a körben tapasztalható volt ezen finanszírozási forma iránti igény növekedése.

A lízingpiacon is nagy változását jelentett az ügynöktevékenység szigorúbb szabályozása, amelynek következtében az ügynökök 20–40 százaléka kiszorult a piacról. Azok a lízingcégek jártak jól, amelyek erős saját értékesítési csapatot építettek fel, amely képes megfelelni a szigorúbb szabályoknak, és nem csupán az új ügyfél szerzésben, de a megtartásában is érdekelt. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.