A KPMG tudástranszferrel segít a civileknek

Jól érzékelhető váltást jelez a hazai mecenatúrában a „hal helyett hálót” koncepció előretörése mind a civilszervezetek, mind a vállalkozások gondolkodásmódjában.

A humanitárius feladatokat felvállaló alapítványok kezdik felismerni: a gazdaság jelenlegi lejtmenetében ahhoz, hogy kiszámítható forrásokhoz jussanak, nekik is üzleti fejjel gondolkodva kell átlátható, kontrollálható folyamatokat felvázolniuk potenciális támogatóik megnyeréséhez.

Másfelől a mentorálásra kész társaságok is ráébrednek: szűkülő „szociális kvótájukat” úgy növelhetik, ha szakmai tudásukat, a civilek számára megfizethetetlen szolgáltatásaikat az alapítványok fejlesztési koncepcióinak kidolgozására ajánlják fel.

A világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cégének, a KPMG-nek magyarországi irodája is ennek a gondolatmenetnek alapján készítette el új, öt évre szóló CR-stratégiáját. A KPMG Felelős Társadalomért programjában fókuszba került az úgynevezett pro bono szolgáltatás, amely –a napokban meghirdetett – pályázatában szakmai együttműködési lehetőséget kínál fel civilszervezetek számára. – Terveink szerint 2015-re évi tíz közhasznú vagy kiemelten közhasznú szervezet számára nyújtunk szolgáltatást anyagi ellentételezés nélkül – mondja Szabó István, a KPMG vállalati felelősségvállalás (CR)menedzsere. Ez a munka a civilszervezetek auditálásától az adó- és szervezeti kihívásaik támogatásán át stratégiájuk áttekintésére és fejlesztésére egészen az oktatásig terjed ki. A KPMG-BME Akadémia nyitott képzésén például részvételi lehetőséget biztosítunk a civilszervezetek, alapítványok képviselői számára.

A KPMG tudástranszferje már a gyakorlatban elvégzett munkákra alapul. Így például ők auditálják évek óta az Ökumenikus Segélyszervezetet, és segítették, hogy a szervezet – Magyarországon először – a szigorú nemzetközi követelményeknek megfelelő minőségbiztosítási rendszert dolgozzon ki. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának a könyvvizsgálatban és az új idegen nyelvi és informatikai képzési programok támogatásával segédkeztek. A Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány számára a stratégiaalkotáshoz nyújtottak támogatást. A születési károsultak megsegítésére létesített Gézengúz Alapítvány részére pénzügyi tanácsadási programot dolgoztak ki arra, hogyan tudják megtervezni fejlesztésük támogatási rendszerét. A Korai Fejlesztő Központot ugyancsak üzleti tanácsadással segítették koncepcióik sikeres megvalósításában.

Természetesen nemcsak tanácsot adnak a KPMG munkatársai, hanem erejükhöz mérten „kalácsot” is adnak a tervek mellé. 2011 első öt hónapjában a négy szervezetnek, azon túl, hogy közel 450 munkaórában pro bono szolgáltatást nyújtottak, mintegy 2,3 millió forint értékű adományt is „mellékeltek”. Június elején meghirdetett együttműködési pályázatukra pedig szeptemberig várják a jelentkezőket, akkor dől majd el, milyen szervezetek számíthatnak kettős segítségükre az év végéig.

A tanácsadó iroda új stratégiája mindezen túl a jövőben nagyobb gondot kíván fordítani a házon belüli CR-tevékenységre: környezetfejlesztésre, a munkatársak egészségvédelmére és arra, hogy a közösséget is fokozottabb mértékben ösztönözze az önkéntes munkára.

Ez az elhatározás már önmagában is figyelemre méltó. A fokozottabb társadalmi felelősségvállalásra törekvő vállalkozások és programok ugyanis nagyon gyakran mintha „elbeszélnének” egymás mellett: van számos jó szándékú kezdeményezés, csak valahogy nem sikerül szinkronba hozni a törekvéseket. Pedig ha sikerülne végre közös nevezőre jutniuk, nagyobb szerepet játszhatnának az ország szaporodó szociális és társadalmi feszültségeinek oldásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.