A Fruit of Care diplomája

A lapunkban is bemutatott civilszervezet (2011. február 23., 1. oldal, A társadalmi összefogás védjegye), a Fruit of Care lett a NESsT-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenynek a magyarországi díjazottja.

A versenypályázaton olyan szervezetek indultak, amelyek fogyatékossággal élő személyekkel, illetve más hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal foglalkoznak, és segítséget nyújtanak a munkavállalásban, illetve a vidéki gazdasági lehetőségek serkentésén, a közösségek összekovácsolásán dolgoznak. A szervezetek által működtetett társadalmi vállalkozások között található kávézó, étterem, gyertya- és papírkészítő műhely, amelyek védett munkahelyként mozgássérült vagy értelmi fogyatékkal élő személyeket foglalkoztatnak.

A NESsT munkatársai és a helyi üzleti tanácsadók Budapesten, Pozsonyban és Prágában a NESsT által kialakított, a társadalmi vállalkozás teljesítményét leginkább tükröző négy kritérium alapján értékelték a versenyzőket. Ezek a kritériumok: a vállalkozás üzleti eredménye; társadalmi hatása; a szervezet fejlesztése területén elért eredmény; a pénzügyi fenntarthatóság. Mindhárom országban egy-egy társadalmi vállalkozás részesült 10 ezer dolláros díjban.

A magyarországi díjazott a Fruit of Care Nonprofit Kft. egyedi, kézzel készített minőségi lakásdekorációs és ajándéktárgyakat tervez, készít és értékesít, amelyeket értelmi fogyatékos emberek állítanak elő. A beszállítóként működő védett műhelyek lehetővé teszik a fogyatékos emberek számára, hogy kibontakozhassanak, és ilyen módon is küzdhessenek a nap mint nap őket érő diszkrimináció és előítéletek ellen. Jakab Áron, a Fruit of Care Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint az elismerésnek anyagi és szakmai része is van. Mindkettő fontos a vállalkozás további fejlődéséhez és ahhoz, hogy pozitív környezetben folytassák az úttörő munkát.

A díjjal ugyanakkor lehetőséget kapnak arra is, hogy ráirányítsák a figyelmet a társadalmi vállalkozások jelenleg még ismeretlen lehetőségeire, vagyis arra, hogy a társadalmi problémák fenntarthatóan és állami szerepvállalás nélkül is megoldhatók. Vagyis a szektorok közötti együttműködés motorjává válhat egy olyan társadalmi integrációnak, amelyben az állampolgárok (vásárlók, gyártók stb.) kezdeményező szerepet vállalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.