Veszélyben a dinnyeexport

Öt európai állam a jövő héttől felújíthatja friss zöldségtermékeinek exportját Oroszországba, az európai hasmenésjárvány miatt egy hónapja elrendelt tilalom után. Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos, a moszkvai Fogyasztóvédelmi Felügyelet vezetője az Interfax hírügynökségnek elmondta, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Németország és Spanyolország szállíthat újra terményt. Emlékezetes, hogy Oroszország június elején leállította az uniós államokból érkező zöldségimportot (a gyümölcsöt változatlanul lehet szállítani). Időközben kiderült, hogy a németországi járványt növényi csírák okozták. A tisztiorvos szerint elsőként azok az országok szállíthatnak majd újra zöldséget Oroszországba, amelyek a tilalom bevezetése után szinte azonnal kétoldalú tárgyalásokat kezdtek Moszkvával. Figyelemre méltó, hogy a megnevezett öt ország között Magyarország nem szerepel, a járvány gócpontjának számító Németország viszont igen. A bennfentesek szerint ennek oka lehet az is, hogy Magyarország Kínával megerősítette gazdasági kapcsolatait, amit Moszkva nem néz jó szemmel.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára munkatársunknak elmondta, hogy a hétfői moszkvai döntésről hivatalos értesítést nem kaptak. Egyébként az ügy hátteréhez tartozik, hogy az orosz hatóságok egy hete az Európai Unió illetékeseivel megállapodtak: minden államnak olyan okiratokat kell mellékelnie a szállítmányokhoz, amelyek igazolják azok veszélytelen voltát. Ennek a laboratóriumi és a dokumentációs hátterét meg kell teremteni.

Nem értesült a döntésről Bognár Lajos helyettes államtitkár, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnöke sem. Annyit azonban elmondott, hogy az Európai Unió és Oroszország illetékeseinek kell megegyezni a szállítások feltételeiről. Emlékeztetett egy korábbi moszkvai közlésre, amely úgy szólt: az orosz tilalom addig tart, amíg teljesen fel nem számolják a járványt. Szerinte a hazai ellenőrző hálózat egyébként készen áll, és minden egészséges, Oroszországba induló tételről kiadják az igazolást.

– A magyar termelőknek mindennap késlekedés veszteség – állítja Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Terméktanács elnöke, aki szintén nem értesült az orosz szigor várható enyhüléséről. Oroszország a magyar kertészek számára jelentős piac, tavaly 23 százalékkal sikerült növelni a kiszállításokat. Az elnöktől megtudtuk, hogy jelentős mennyiségű káposztafélét, paprikát szállítanak a magyarok, ezeket érinti a tilalom, mert a gyümölcs előtt továbbra is szabad az út. Nagy kérdés, hogy mi lesz a görögdinnyével: botanikai értelemben gyümölcs, a vámtarifaszám szerint azonban a zöldségek – a most még tilalmas termékek – közé tartozik.

A kár felét, harmadát fizetik ki

A héten befejeződik a németországi hasmenésjárvány okozta pánik hatásainak felmérése. Kártérítésre az uborka, paradicsom, saláta, cukkini és paprika termelői számíthatnak. A hazai gazdák bejelentéseit előbb összegzik, majd július 11-ig elküldik Brüsszelbe. Optimális esetben a termelők a káruk felét, harmadát kapják készpénz formájában kézhez, miután az MgSzH és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrizte a gazdákat. Magyarországon a termelők értékesítő szervezetei (tész) mérik fel a tagjaik el nem adott és megsemmisített terményeinek értékét. A nem tész-tag gazdákkal erre külön szerződést kötnek, ugyanis az adatokért a tésznek kell garanciát vállalni. De a kívülállók közvetlenül is fordulhatnak a mezőgazdasági szakigazgatás szakembereihez. Emlékezetes, hogy a falugazdák már a pánik első napjaitól fogadták a jelentéseket, s megkezdték az ellenőrzéseket.

Piacképes dinnyék
Piacképes dinnyék
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.