Tények és trükkök - utánaszámoltunk, mit ígér Orbán

Kétezermilliárd, vagyis 8,6 százalék. Ennyivel csökkenne 2018-ra, vagyis a következő kormányzati ciklus utolsó esztendejére az államadósság összege a mostanihoz képest, ha minden úgy történik, ahogy Orbán Viktor a minap vázolta kedvenc televíziós műsorában, a Tényekben.

S ahol legutóbb arról beszélt, hogy minden 10 adóforintból 7 adósságszolgálatra megy el, ezért nem lehet intenzívebben építeni az országot. De ez butaság, az állítás csak akkor lenne igaz, ha egyetlen évben fizetnénk vissza minden adósságunkat. Valójában évente 10 adóforintból 1-1,5 megy el törlesztésre.

Ennél izgalmasabb azonban az, hogy miként lesz 50 százalék a GDP-hez mért adósságmutató.

Senkit ne tévesszen meg, hogy a kormányfő szerint a tegnapelőtti állapotokhoz képest, amikor még 81 százalékon állt az államadósság, hét évmúlva erre a szintre csökkenhet amutató. Csökkenhet, persze, de arról nem tett említést, hogy közben emelkedik a GDP nominális értéke is.

Csak fel kell lapozni a konvergenciaprogramot: az előttünk álló négy évre 5-6 százalékos nominális növekedést jelzett a kormány – és feltételezhetjük, hogy ennél az ütemnél később sem adnák alább.

Ha ezt végiggörgetjük a ciklusokon, és ehhez viszonyítjuk a beígért 50 százalékos adósságszintet, azt kapjuk, hogy a hét elején még 22 ezer milliárd forintot közelítő állomány 2018-ra alig 20 ezermilliárdra apadhat.

Nagy lépés lesz ez? Kétségtelenül jól mutatna a piaci elemzőknek készített országismertetőkben az 50 százalékos szint. A ténylegesen visszafizetendő összeg azonban nem lappadna ilyen meggyőző mértékben. Ha az idei, 27 000 milliárdos GDP-hez mérjük, több mint 72 százalékos adósságnak felel meg. S e csökkenésnek is fontos feltétele, hogy teljesüljön a kormány növekedési prognózisa.

Orbán tehát látszólag nem vállalt lehetetlent. Mínusz kétezermilliárd forint ekkora számok világában nem rendkívüli tétel – a civil adósságcsökkentő alap vezetői pont ekkora összeget tartanak begyűjthetőnek. Ha sikerrel járnak, teljesült is a terv. Ha pedig elosztjuk nyolc évre – beleértve 2011-et is – akkor évente átlag 250 milliárd forintot kellene az adósság lenyesésére költeni. A költségvetés léptékében – évi 11 ezer milliárdos kiadás mellett – ez nem teljesíthetetlen küldetés. Ha arányosan mindenhonnan lecsípnek erre, nem rendül bele a büdzsé. Már csak azért kell imádkozni, hogy legyen hozzá gazdasági növekedés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.